Érdekes

Örök kérdés: a kék vagy a barna szem a szebb?

  • Szerző:nuus
  • 2016.12.19 | 17:53

Tessék megkapaszkodni: alapból mindenki szeme barna, a tudósok szerint minden más állítás csak szemfényvesztés.

beautiful-2314_1280
Pixabay

Az a szép, az a szép, akinek a szeme kék – tartja a magyar népdal, de valójában ez is egy illúzióra épül. A valóság az, hogy a hajban és a bőrben is megtalálható, melanin nevű színezőanyag szintje határozza meg, mennyi fényt tükröz vissza szembogarunk.

Ennek a barna pigmentnek jóval több, mint ötven árnyalata található meg az íriszünkön, a pupilla körül.

Mindenki szivárványhártyájában van melanin, és ennek a mennyisége határozza meg a szem színét.

– erősíti meg Dr. Gary Heiting amerikai  szemorvos, aki azzal folytatja, hogy a melanocita sejtek természetes állapotukat tekintve sötétbarnák, viszont létszámuktól függően, különböző mennyiségű fényt képesek elnyelni. Ha több van belőlük az íriszben, akkor többet is fogadnak be, azaz kevesebb tükröződik róluk vissza – ez okozza a parázsló barna tekintetet.

Pixabay
Pixabay

Akinek viszont kevesebb melaninja van a szivárványhártyáján, annak tündököl kék színben a szeme. Az így szétszóródó fény rövidebb hullámhosszal bír, mely a világosabb, kék spektrumhoz tartozik. Az újszülötteknél is gyakori még a kék szem, amíg nem alakul ki a későbbi melanin-szintjük.

A mogyoróbarna és zöld a két szélsőség közt helyezkedik el a skálán – magyarázza a CNN.

Pixabay
Pixabay

Mint ahogy a bőrszín világosodásának, úgy a szem kékülésének is van evolúciós magyarázata, amely összefügg azzal, ahogy őseink egyre északabbra vándoroltak. Míg a magas szintű melanin segítette a boldogulást a forróbb éghajlaton, védve az UV-sugaraktól az ottani embereket, addig a hűvösebb tájakon már erre nem volt akkora szükség.

A koppenhágai tudós, Hans Eiberg is osztja azt a nézetet, hogy egy olyan mutáció történhetett, amely lecsökkentette a szem melanin-termelő képességét. A vonzó világos szemek elősegítették viselőik génjeinek fennmaradását, ahogy erre az öröklődést részletekbe menően vizsgáló tanulmányában is rámutat.

Hogy a szemünkről hogyan tükröződjön vissza a fény, azon manapság már kontaktlencsével vagy lézeres beavatkozással is trükközhetünk.

Szavazz!

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Celeb
Galambos Dorina nem tervez gyereket
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.