Erotika

Vonzódom a lelkedhez – Ezt jelenti pánszexuálisnak lenni

  • Szerző:nuus
  • 2017.04.28 | 12:03

Ahogya Wikipédia írja, „a szexuális irányultság egyik fajtája, amelyben egy személy szexuális és érzelmi vonzódása bármilyen nemű emberek felé irányulhat.” Oké, de ez mit is jelent pontosan? Megpróbáljuk elmagyarázni.

0140
Fotó: Pixabay / windsing

Mit jelent ez pontosan?

A pánszexuális szó a görög „pan-” előtagból ered, melynek jelentése „minden”. Nehéz konkrétan megfogalmazni, nem véletlen, hogy sokan a biszexualitással azonosítják, pedig van némi különbség a két definició között.

Pánszexuális az, aki egy kapcsolatban nem a nemi szerepeket, hanem az illető személyiségét tartja fontosnak elsősorban. Aki szexuálisan nem egy nemhez vonzódik, hanem mindenkihez, akit szimpatikusnak talál, gendertől függetlenül.

Hogy miből fakad ez a bonyolultság?

Legfőképpen abból, hogy a pánszexuálisok általában nem azonosítják magukat homo-, vagy biszexuálisként, számukra ugyanis nem a szexualitás az elsőrangú, hanem a partner kisugárzása, személyisége, egyénisége, különböző lelki tulajdonságai. A vonzódás csak akkor alakul ki bennük, ha ezek a feltételek teljesülnek, a külsőségek pedig mindig csak másodrangúak.

Éppen ezért nem azonosíthatúak biszexuálisként, a szexuális hovatartozást ugyanis a nemek iránti vonzalom alapján határozzák meg, a pánszexuálisok viszont anélkül képesek szexuális vágyat érezni valaki iránt, hogy számítana az illető gendere, nemi identitása.

Hogy a biszexuális és pánszexuális kifejezések mennyire fedik egymást, még az LMBTQ közösségben is vitatott, hiszen valamennyire ugyanis fedi egymást a két fogalom, a pánszexualitás gyakran kifejezőbb, sokkal tágabb megfogalmazást igényel, mint a biszexualitás.

Miért olyan nehéz a párkeresés számukra?

A pánszexuálisok körében az ismerkedés elég lassú folyamat, hiszen ahhoz, hogy szimpátia ébredjen bennük valaki iránt, rengeteg idő kellhet,ugyanis nem a külső alapján döntenek arról, kit szeretnének közelebbről megismerni. A kapcsolat kialakulása közben háttérbe szorulnak a nemi szerepek, hiszen ő a partner legbelső énjére kiváncsi, amit egyértelműen nem lehet egy néhány perces beszélgetés alatt kiismerni.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Celeb
Galambos Dorina nem tervez gyereket
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.