Figyelem!

Elmúltál már 18 éves?

Erotika

Ezért szexelünk kevesebbet, mint valaha

  • Szerző:nuus
  • 2018.05.04 | 14:55

Ötven évvel a szexuális forradalom tetőzése után, a nyugati ember kevesebbet szexel, mint valaha. Az amerikai CDCP szerint 2005 és 2015 között jelentősen – mintegy 6-8 százalékkal – csökkent a szexuális aktivitás minden fiatal korosztályban: a tinik, a huszonévesek és a harmincasok körében is. Vajon mi lehet ennek az oka?

A gazdasági válság kihívásai miatt a mamahotel a legbiztosabb

A létbizonytalanság azzal jár, hogy a fiatalok később lesznek önállóak, hosszú ideig a szüleikkel maradnak. Nem házasodnak, nem költöznek össze, persze, hogy kevesebb a szex, hiszen nincs pecó, ahol bármikor kedvükre egymásnak eshetnének, a légyottok külön szervezést igényelnek. Logikus.

A Z generáció retteg a betegségektől, nem kívánt terhességtől

A rengeteg felvilágosító kampány és felelősségre nevelő kisfilm, valamint a nemi élettel járó kockázatokat taglaló közbeszéd meghozta a gyümölcsét: a tizen-huszonévesek már rettegnek a nemi betegségektől, az AIDS-től és a nem kívánt terhességtől. Kevesebbet és felelőssebben szexelnek, nem ritkán pedig szorongás is kapcsolódik az élményhez…

Eleve kevesebb kockázatot vállalnak a fiatalok

Nem csak szexügyileg visszafogott az új generáció: kevesebbet vezetnek és isznak, kevesebb a dohányos és a szerencsejátékos is közöttük, mint szüleik idejében. Ebből természetesen következik, hogy szexuális magatartásuk is visszafogottabb: kevesebben ugranak fejest egy éjszakás kalandokba, ám mivel nehezebben köteleződnek el – lásd egyes pont – nyilvánvalóan szexhiány a következmény.

A sok kütyü – okosteló, gép, tablet stb. – elvonja a figyelmet

Nem véletlen, hogy a legnagyobb szex-hiatus és libidócsökkenés épp a technikai forradalom legélénkebb csúcsaihoz kapcsolódik. Esténként a fiatalok a készülékeikbe merednek, játszanak, csetelnek, olvasnak, így kapcsolódnak ki ahelyett, hogy egy kis huncúrral vezetnék le a feszültséget. A régi jó öreg „netflix and chill” is kamu: ha netflix van, kisebb az esélye annak, hogy szex is lesz, mivel filmnézés után-közben elálmosodnak a párok, és idő előtt kidőlnek.

Ott a pornó is, ami komoly függőség forrása

A kamaszokat, a huszonéveseket és a harmincasokat egyaránt érinti a pornófüggőség, ami sokkal veszélyesebb, mint ahogy az hangzik. Az intenzív, gyorsan váltakozó ingerek következtében a hagyományos, hús-vér szex – ahol a konzisztencia kulcs – nem csak unalmassá és ezáltal kevésbé vonzóvá válik, de gyakran az inger is túl kevés ahhoz, hogy az erekció megmaradjon, az ejakuláció bekövetkezzen. A pornófüggőknél gyakori a „havi egy szex, az is egyedül és nadrágban”, hiába élnek esetleg jól működő párkapcsolatban.

A #MeToo világban a nők kevésbé dőlnek be a kényszerszex nyomásának

Végre egy pozitív fejlemény! Bár a #MeToo-kampány friss történet, az elmúlt 15 év társadalmi változásai ágyaztak meg annak, hogy a titokban maradt, munkahelyi szexuális zaklatásokról végre beszélünk. A legfiatalabb generáció már öntudatos és éberebb: kisebb az esélye annak, hogy puszta nyomásra, elvárásból szexuális légyottot vállal, illetve nem tesz feljelentést, ha molesztálják. Ez jó hír, örüljünk!

Jelenleg a világon az amerikaiak mellett a japánok szexelnek a legritkábban, nem csoda, hogy ott már a virtuális párkapcsolatok is sokak számára reális opciót jelentenek

Nyitókép: pixabay.com


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló