Uncategorized

Kiderült, melyik vitamin véd legjobban az egyik legrettegettebb betegség ellen

  • Szerző:nuus
  • 2023.01.15 | 17:22

Úgy néz ki, a rendszeres, évtizedeken át tartó D-vitamin fogyasztás a tudomány által is bizonyítható módon segít megakadályozni az időskori demencia, többek között például az Alzheimer-kór kialakulását.

Az amerikai Tuft Egyetem kutatóinak friss tanulmánya a D-vitamin szintjét vizsgálta az agyban, méghozzá 290 részvevő agyszövetmintájának és kognitív teljesítményének vizsgálatával. A kutatás fókuszában kimondottan neurodegeneratív betegségekben szenvedő felnőttek álltak. Az alanyok mindegyike két nagyszabású, 25 éven át zajló Alzheimer-kutatásban vett részt. Kiderült, hogy a magasabb D-vitamin szinttel rendelkezők jobb kognitív funkciókkal rendelkeznek. A szakemberek a kutatás során az agy négy részén keresték a D-vitamint; két régiót az Alzheimer-kórral, egyet pedig a demencia véráramlással összefüggő formáival hoztak összefüggésbe. A negyedik agyterület látszólag semmilyen kapcsolatban nem állt a kognitív hanyatlással.

Két meglepő felfedezés született

a D-vitamin jelen van az agyszövetben, amit korábban nem vizsgált senki. az említett négy agyterület magas D-vitamin-szintje hozzájárult a jobb kognitív funkciókhoz, a demencia különböző formái pedig nem tudnak megjelenni. Mindez azt mutatja, hogy érdemes nyitni a D-vitamin felé, amelynek elsődleges forrása a bőrt érő napsugárzás, annak is UV-B spektruma, ugyanakkor egyes élelmiszerekben is fellelhető. Különösen a tengeri halak, a csukamájolaj tartalmaz D-vitamint, kis mennyiségben pedig a tojásban, májban is megtalálható.

Forrás: izeselet.hu


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló