Uncategorized

Egyes helyeken gyakorlatilag kihaltnak tekinthető a kacsacsőrű emlős

  • Szerző:nuus/MTI
  • 2020.01.27 | 21:10

Ausztrália több területén is drasztikusan lecsökkent a populációjuk, a következő évek szárazságaitól függ a túlélésük.

A hódéhoz hasonló farkú állat egyike azon kevés emlősöknek, melyek tojást raknak. Kelet-Ausztráliában, Tasmániában és Dél-Ausztráliában honos, az utóbbi időben azonban “gyakorlatilag kihalt” egy új kutatás szerint. A Természetvédelmi Világszervezet listáján jelenleg még a mérsékelten fenyegetett kategóriába tartozik, de a fajra leselkedő természeti és emberi veszélyek miatt egyre nagyobb a kihalás esélye, így a faj hamarosan a sebezhető kategóriába kerülhet.

Az Ausztráliában pusztító szárazság nagy csapást mért az így is drasztikusan csökkenő kacsacsőrűemlős-populációra, mivel kiszáradtak a folyók, a partokra kényszerítve az állatokat írják a Biological Conservation című tudományos lapban közétett  tanulmányban. A szerzők szerint a populáció visszaesésének oka az élőhelyek emberi tevékenység okozta zsugorodása és a klímaváltozás.

A kacsacsőrű emlősöket már több területen a kihalás szélére sodortuk és teljesen leamortizáltuk élőhelyét

– mondta el hétfőn Gilad Bino, az Új-dél-walesi Egyetem munkatársa.

A szakértők szerint átlagosan 60 százalékos visszaesés várható a populáció méretében a következő száz év szárazságának súlyosságától függően. Ez azt jelenti, hogy a kacsacsőrű emlős a jelenleg neki otthont adó területek 40 százalékán kihalhat a becslések szerint.

 

 

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló