Uncategorized

Nem is gondolnánk rá, de ezeket a dolgokat érdemes rendszeresen lecserélnünk az otthonunkban

  • Szerző:nuus
  • 2023.09.11 | 14:18
  • trendindex: 3

Időről-időre érdemes lecserélnünk több dolgot is az otthonunkban az egészségünk érdekében.

Fotó: Pixabay

Hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy attól, hogy valami még használható állapotban van, az nem azt jelenti, hogy használnunk is kell. Bizonyos dolgokat érdemes rendszeresen lecserélnünk az egészségünk érdekében.

Párnák

Párnák, beleértve a díszpárnákat is, hajlamosak összegyűjteni elhalt hámsejteket és baktériumokat. Allergiát okozhatnak, és meglévő allergiás tüneteket is súlyosbíthatnák. A párnákban poratkák is lehetnek, melyek egész évben allergiás tüneteket válthatnak ki, érdemes 1-2 évente cserélni őket.

Használhatunk hipoallergén párnahuzatot, hogy megvédjük a párnát a szennyeződésektől, érdemes akár havonta 10-15 percre magas hőfokon kimosni a poratkák ellen.

Matracok

A párnákhoz hasonlóan a matracok is összegyűjtik idővel az elhalt bőrt, baktériumokat, poratkákat és gombákat. Ez különösen veszélyes lehet azok számára, akiknek különösen érzékeny a bőre, vagy bőrallergiában, asztmában szenvednek.

Érdemes hetente leporszívózni a matracot, és hipoallergén matracvédőt használni megelőzésként. Így egy matrac akár hét évig is használható, ezek nélkül azonban öt év után nem árt lecserélni. Arra is érdemes figyelni, hogy hetente cseréljünk ágyneműt.

Vágódeszka

Sokan találkozhattunk már mély barázdákkal a vágódeszkán, amik nehezen tisztíthatóak. Tökéletes hely a baktériumoknak, penészgombáknak és a vírusoknak, amik az élelmiszer-szennyeződéshez vagy akár fertőzéshez is vezethet.

Ha a vágódeszkán a mély vágásokat vagy sérüléseket látunk, itt az ideje újat, hogy újat vegyünk.

Tapadásmentes serpenyők

Tévhit, hogy a tapadásmentes serpenyők örök életűek. Ha a felületükön sérüléseket vagy kopást észlelünk, bizony ezeket is cserélnünk kell. Ez kiemelten fontos a teflonbevonatú serpenyők esetében, mivel ezekben olyan anyagok vannak, amelyek a szervezetbe kerülve súlyos egészségügyi problémákat képesek okozni.

Forrás: házpatika.hu


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Celeb
Kiderült, ki Selena Gomez új párja!
  • szerző:nuus
  • 2023. 12. 08.