Uncategorized

Nem hiszed el, ez lett az év magyar szava!

  • Szerző:nuus
  • 2022.12.23 | 09:48

Kis segítség: van köze a brutál inflációhoz.

A magyar nyelvészek 2010 óta minden évben megválasztják az év szavait; jelesül az ELTE BTK, a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága, a Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport, a Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda, a Petőfi Kulturális Ügynökség – Kazinczy Műhely.  2022-ben az ársapka kifejezés győzött, aminek

már sajátos változata is megjelent, az olajsapka.

“Nem csak Magyarország próbálkozott ezzel a piacgazdaságnak ellentmondó módszerrel, sokan mások is megtették, a német nyelvterületen például fedőt tettek az árakra (Preisdeckel), a románok mennyezetet, a magyar nyelvben is ismert plafont húztak az árak fölé (plafonarea preturilor), Izraelben hatóságilag felügyelt árat vezettek be (שבפיקוח). Szlovákiában a cenový stop terjedt el, míg máshol nyugodtan szállhattak az árak, nem volt prezzo massimo, ahogy azt az olaszok szokványos kifejezése tartja” – szól a közlemény.

Az év ’antiszava a hangemberkedés lett.

“Ez a tevékenység a kommenthuszárokra, a megmondóemberekre és a fotelforradalmárokra jellemző, számukra csak fekete-fehér, igen-nem létezik, átmenet és árnyalat nem” – írják.

Az év ifjúsági szava a flexel. Jelentése: felvág, kérkedik, menőzik.

Az év költői szava az árnyvonat lett. Ezt a kifejezést a nyelvészek Acsai Roland Radnóti-, Zelk Zoltán- és Bárka-díjas író, költő, műfordító, drámaíró Hexameterek a kamaszkorról című verséből választották ki.

Orbán Viktor hatalmas bejelentést tett: új termékekre vezetnek be ársapkát – De mi lesz az?


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sport
Gyászol Hosszú Katinka
  • szerző:nuus
  • 2023. 01. 03.
Időjárás
Megdőlhet a melegrekord ma is
  • szerző:nuus
  • 2023. 01. 02.