Üzlet

Ez a kilenc egyszerű tipp segít, hogy jól sikerüljön az állásinterjúd

  • Szerző:nuus
  • 2017.05.23 | 06:45

Nyújts magadról kedvező képet, akkor is, még mielőtt megszólalnál.

Az állásinterjú közismerten kötéltánc – szeretnél magabiztosnak mutatkozni, arcba mászósnak viszont már nem, okos benyomást tennél, de az okoskodást elkerülnéd. Fontos, hogy egy ilyen helyzetben is jó képet alakíts ki magadról. A Mashable összeszedte, mire ügyelj, ha a leendő munkaadódat meg szeretnéd nyerni.

via GIPHY

Dörzsölt HR-esek már régóta tisztában vannak azzal, hogy a testünk mozdulatai összefüggnek a személyiségünk jellegzetességeivel. Hogy egy interjún mi a legjobb taktika, arról Dr. Lillian Glass szavai lehetnek mérvadóak, ő írta többek közt a The Body Language Advantage című művet. Illetve Tonya Reimanre érdemes még hallgatnunk, aki pedig a randizás testnyelvéről adott ki könyvet.

Ülj egyenesen!

Úgy foglalj helyet a széken, hogy kihúzod magad, a hátadat egyenesen nekidöntve a támlának. Glass szerint ez automatikusan egy üzenetet közvetít rólad: jelzi magabiztosságodat és önbizalmadat. Ha alapból hajlamos vagy görnyedni, akkor tegyél úgy, mintha a fejed tetejét egy zsinóron húznák felfelé.

Ne nézz farkasszemet!

Ahelyett, hogy az interjút lefolytató személy íriszébe bámulnál közvetlenül, inkább az arcát nézd. Sokkal hatékonyabb módja annak, hogy érdeklődőnek és elkötelezettnek mutasd magad, ha két másodpercenként az arca különböző pontjaira koncentrálsz: a szeme köré, az orrára, az ajkaira, anélkül, hogy a tekintetedet az illetőébe fúrnád.

Gesztikulálj a kezeddel!

Ne tedd zsebre vagy rejtsd el a kezeidet, mert azt félreviheti az interjút, bizalmatlannak tűnsz így ugyanis.

Ha nagyon izgulsz, inkább eldugnád a kezeidet, hogy ne lássák zavarodat.

Wood szerint ez nem túl jó ötlet, innen viszont meríthetsz ötleteket megfelelő kézmozdulatokra.

Mutasd a tenyered!

Ha felfordítod a kezedet, azzal azt jelzed, hogy őszinte és elkötelezett vagy. A limbikus agy ezt pozitívan fogadja, így az interjúztató személy komfortosabban fogja magát érezni veled. Woods szerint:

Ez az egyik oka a kezet rázás szokásának, hogy lássuk a nyitott tenyeret, ami a túlélési ösztönhöz kapcsolódik. Ha nem látjuk , akkor óvatosak, sőt, védekezőek leszünk.

Emellé egy mosoly és egy egyenes tartás még energikusnak is fog láttatni.

via GIPHY

Gyökerezzen földbe a lábad!

A kifejezés pozitív értelmében. Ebben Reiman is egyetért: lehetőleg tartsd a talpad a padlón. A nők ne tegyék keresztbe a lábukat, inkább csak bokánál keresztezzék. Ez nem üres illemszabály: ugyanis a tudomány megállapította, hogy összetett kérdésre könnyebb úgy válaszolni, ha mindkét lábunk leér a földre. A limbikus rendszer és az agykéreg így kreatívabb gondolkodást biztosít számodra.

Járj jól!

via GIPHY

Fordíts figyelmet ne csak a nézésedre, de a járásodra is. A találkozás első tíz másodpercéből a HR-esek már általában le tudják szűrni, alkalmaznának-e. Ennek a pár pillanatnak a szobába belépés pont a része. Reiman szerint

A kihúzott váll és a kinyújtott nyak mellett a lépésed hossza is számít: lehetőleg 30-60 centi közé essen. Egyenesen menj oda az illetőhöz, és a tested minden pontja feléje irányuljon. Tarts fenn szemkontaktust, melyet időnként oldalra nézéssel szakíts meg.

Lélegezz mélyeket, és kilégzéskor beszélj

A nyugalmad kulcsa lehet, ha helyesen lélegzel. Ez az egyik legfontosabb része az interjú folyamatának, a legtöbb szakértő szerint. Glass hozzáteszi, hogy akkor vedd a levegőt, amíg a kérdést felteszik neked, majd kilégzésnél válaszolj. Reiman elmagyarázza, hogy

tíz, rekeszizomig ható levegővétel az interjú előtt a pulzust, a vérnyomást és a stresszhormon szintjét is leviszi. A mély belégzés a paraszimpatikus idegrendszeri reakciót váltja ki, melytől lecsillapodunk.

Figyelés közben bólogass

Amellett, hogy kontrollálod a szem- és arckontaktust, időnként bólogass is a fejeddel. Ezzel is jelzed a figyelmedet. Ebből fogják tudni, hogy élvezed és érted, amit hallasz.

via GIPHY

Dőlj előre!

Ez egy természetes reakció már akkor is, ha bekapcsolódtál egy beszélgetésbe. Picit előredőlni, miközben a válladat továbbra is feszesen tartod, a mellkasodat pedig kihúzva, érdeklődést kommunikál.

A testhelyzeted szavak nélkül mesél rólad.

Kiegészítés

Telefonos interjú esetén, ha nem volna vizuális kapcsolat, akkor Wood szerint járkálj, miközben beszélgettek. Ha a lábad nem is ér a padlóhoz folyamatosan, mégis segít összhangba hozni a két agyféltekédet, így készségesebb válaszokat fogsz tudni adni.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló