Üzlet

Orbánék szigorítnak: Tizenötezerszeresére emelnék egyes bírságok felső határát

  • Szerző:nuus
  • 2023.11.02 | 13:18

A megjelent tervezet szerint jelentősen növelnék a fogyasztóvédelmi bírságok összegét.

Új törvénytervezetet dolgozott ki az Igazságügyi Minisztérium, leginkább a fogyasztóvédelmi és piacfelügyeleti eljárásokat érintené a változtatás, írja a Portfolio.

Fotó: Pixabay

A parlament honlapján megjelent tervezet szerint jelentősen növelnék a fogyasztóvédelmi bírságok összegét, mert a jelenlegi bírságok olyan alacsonyak, hogy nem jelentenek igazi visszatartó erőt a cégek számára.

A tervezet szerint a bírságok alsó és felső határa is jelentősen emelkedik:

a fogyasztóvédelmi tételek esetében az alsó határ 15 000 forintról 1 millió forintra, míg a felső határ 200 000 forintról 3 milliárd forintra emelkedik.

A világ egyik legszebb szigetét fedeztük fel, ez a földi paradicsom akár oda-vissza 15 ezerért elérhető repülővel – Mutatjuk, hogyan!

 

A piacfelügyeleti eljárások esetében is jelentős változások jöhetnek, különösen azoknál, amelyeknél a fogyasztók testi épségét vagy egészségét veszélyeztető vagy jelentős vagyoni hátrányt okozó jogsértéseket állapítanak meg. A szabályozást az online piacterekre is kiterjesztenék, itt a jogsértéseknél a bírságok összege a vállalkozás árbevételének 5 százalékáig terjedhet majd. Az új törvénytervezet emellett tisztázza és kibővíti a fogyasztóvédelmi hatóság jogköreit a légitársaságokkal szembeni panaszok kezelésére, többek között a visszautasított beszállás, a törölt vagy hosszú ideig késő járatok esetén.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sztárok
Elhunyt a Dallas színésznője
  • szerző:nuus
  • 2023. 11. 08.