Befektetés

Kínai napelempark épül Csernobil helyén?

  • Szerző:nuus
  • 2017.01.15 | 11:35

Az ázsiaiak egymilliárd dollárt fektetnének be a nukláris katasztrófa egykori helyszínén.

Pripyat / Pixabay
Pripyat / Pixabay

Az ukrajnai erőműben a történelem eddigi legszörnyűbb nukleáris balesete történt 30 éve: a robbanás 50 ember azonnali halálát okozta, illetve további 4000 haláleset következett be a sugárzás nyomán. Most kínai befektetők gondolják úgy, hogy érdemes pont itt belevágni egy megújuló energiát termelő beruházásba. A 30 kilométeres zónában, mely Pripyat városát is érinti, jócskán található még sugárszennyezett hulladék. Az egykori erőműtől délre, egy 2500 hektárnyi területre tervezi két kínai cég az egy gigawattos napelem-üzemet, melyet két éven belül meg is szeretnének valósítani.

Az ázsiai ország legnagyobb, megújuló energiákkal foglalkozó vállalata, a Golden Concord Holdings adja és állítja be a paneleket, míg az állami Sinomach építi és üzemelteti majd a létesítményt – számol be a Guardian.

Olcsó a föld, és remek napfényviszonyokkal rendelkezik, ami jó alap egy ilyen projekthez. Ráadásul a megmaradt elektromos berendezéseink üzemkészek

– mondja Ostap Semerak, az ukrán környezetvédelmi miniszter.

A GLC idén szeretné legyártani az eszközöket, mely cég elnöke, Shu Hua így nyilatkozik:

Jelentős szociális és gazdasági előnyei is lesznek, ha megépül az új erőmű. A károsodott területet újra használhatóvá tesszük, ráadásul zöld energia felhasználásával. A helyi közösségbe is újra életet lehelünk.

A radioaktív szivárgás akkor Angliáig is elért, a sugárszennyezett por pedig észak felé, Fehéroroszországig elterjedt. A zónában nem sokan élhetnek jelenleg, ők csakis engedélyhez kötötten foglalkozhatnak földműveléssel. A lakók többsége évente párszor járhat csak haza, régi házukat vagy szeretteik sírjait meglátogatni. Bár mostanában egyre népszerűbb turista célpont is lett Csernobil.

A térség iránti érdeklődés azóta főleg megnőtt, hogy ősszel az erőmű egy sugárzásbiztos, gigászi acél-kupolát kapott, a sérült betonszarkofág helyére.

Ökológusok egy csapata szerint kielégítő a környék élővilágának állapota: elszaporodtak a szarvasok, őzek, vaddisznók és farkasok is. Más szakértők szerint még nincs minden rendben, ugyanis egyelőre kevés a rovar és a kisebb emlős.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sport
Európa bajnok lett Érdi Mária
  • szerző:nuus
  • 2024. 02. 23.