Makrogazdaság

Ki gondolta volna, hogy az alváshiány a gazdaságnak is betesz?

  • Szerző:nuus
  • 2018.05.26 | 18:49

Azt, hogy az alváshiánynak durva egészségügyi következményei lehetnek, egy ideje már tudjuk. Az azonban, hogy mindez a gazdaságot is erősen hátráltatja, új infónak számít.

Durva, de igaz: évente mintegy 411 milliárd dollárba kerül az amerikai gazdaságnak az alváshiánnyal összefüggésbe hozható produktivitás-csökkenés és váratlan halál. Mindez több, mint az éves GDP 2 százaléka. Japánban 138 milliárd dolláros kiesésről van szó, ami az ország GDP-jének közel 3 százaléka.

„Az alváshiány évente 1,2 millió munkanap elvesztését okozza az Egyesült Államokban. A pihenni nem tudó emberek beteget jelentenek, vagy éppen alacsony produktivitással, az elvárhatónál jóval kevesebbet dolgoznak munkahelyeiken” – olvasható a RAND Corp. nevű nonprofit kutatóközpont közleményében.

via GIPHY

Azokhoz képest aki 7-9 órát alszanak éjszakánként, a halálozási arány 13 százalékkal magasabb azoknak esetében, akik 6 óránál kevesebbet alszanak, és 7 százalékos a különbség a 6-7 órát alvók esetében.

„Kutatásunk egyértelműen rámutat arra, hogy az alváshiány hatása igen jelentős. Nem csak az egyén egészségére és jóllétére van rossz hatással, hanem egy ország gazdaságát is jelentősen befolyásolja, hiszen a produktivitás szintje és a halandóság mind fontos tényezők” – mondja a kutatást vezető Marco Hafner, a RAND munkatársa. A szakember szerint fontos, hogy megfelelő kampányokkal segítsék az egészséges alvási szokások kialakítását.

via GIPHY

Nyitókép: pixabay.com


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Színház
Kirúgják Udvaros Dorottyát?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.