Pénzügyek

Ezekkel a csalókkal érdemes vigyázni a Magyar Nemzeti Bank szerint

  • Szerző:nuus
  • 2020.05.08 | 15:18

A karantén és a válságtól való félelem miatt aktívabbak a csalók, a piramisjáték szervezők és egyéb jogosulatlan pénzügyi szolgáltatók. Ne hagyja magát átverni!

Pixabay

A válság felé tartó gazdaság és a karantén jó terepet biztosít a zavarosban halászóknak. 2020 első negyedévében a Magyar Nemzeti Bank négy új piacfelügyeleti eljárást indított. Emellett 973 millió forintnyi büntetést szabott ki korábban megkezdett ügyekben. A jogosulatlan pénzügyi és befektetési szolgáltatók burjánzását az is jelzi, hogy öt természetes személyt is megbüntettek hasonló, jogosulatlan tevékenységek miatt.

Az ügyben kiadott közleményében az MNB felhívta a figyelmet arra, hogy a gyors, nagyon magas és kockázatmentes hozamot ígérő pénzügyi guruk, az azonnali, munka nélküli passzív jövedelemmel kecsegtető csalók különösen veszélyesek mostanában. Aktívabbakká válhatnak a piramisjátékok szervezői, a készpénzes ügyletek mögé bújó, a tőzsde titkának átadását ígérő csalók.

“Az interneten megjelenő, egzotikus országokban bejegyzett jogosulatlan szolgáltatók által ajánlott extrém magas hozamok rövid távon, kockázat nélkül (pl. tőke- és hozamgaranciával) a mai piaci környezetben nem reálisak”

– írja a közlemény. Annak sem szabad bedőlni, ha az illegális befektetési szolgáltatást oktatásnak álcázzák. Ezek a szolgáltatók rendszerint addig fizetnek, amíg a piramisjátékba új emberek szállnak be. És mivel működésük nem legális, így a nekik elutalt pénzeket semmilyen betétbiztosítás nem védi. Azaz, ha a piramisjáték bedől, a guru eltűnik, akkor a pénz is elvész.

A jegybank oldalán elérhető a legális piaci szolgáltatók listája. Befektetés előtt ezt érdemes átnézni.

Forrás: Fintechradar.hu


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló