Pénzügyek

A netes bűnözők már a fiatalokra utaznak

  • Szerző:nuus
  • 2018.05.27 | 16:37

Vége az időnek, amikor a hálón nehezebben boldoguló idősebbekre utaztak. Miért? És hogyan védekezzünk?

Fotó: Pixabay.com

A digitális bankolással megváltozott az is, hogy ki válik csalás vagy rablás áldozatává. A brit kormány Cyber Aware kampánya és a hozzá kapcsolódó felmérés arra mutatott rá, hogy a csalók már nem az idősekre utaznak.

Az áldozatok legnagyobb csoportja 18-25 év közé esik. A kiberbűntettek 52 százalékát az ő rovásukra követik el. És, ami még meglepőbb, azért ennyire magas ennek a korosztálynak az érintettsége, mert rájuk jellemző, hogy több internetes szolgáltatásba regisztráltak viszont mindre ugyanazzal a jelszóval. Ha egy bűnöző megszerzi az egyik szolgáltatásban használt felhasználónév jelszó párost, jó eséllyel hozzáfér más fiókjaikhoz is.

A célpontok megváltozásával a csalások helyszíne is megváltozott. Közösségi üzenőszolgáltatásokon történik az áldozatok megkeresése. Ezek közül a bűnözők között a WhatsApp a legnépszerűbb. A csalások megelőzésével foglalkozó Cifas ügynökség szerint a 21 évnél fiatalabbak kárára elkövetett személyiséglopások (identity theft) száma harminc százalékkal nőtt 2017-ben.

No Title

No Description

Így védekezzünk

Tökéletes biztonság nincs. Még arra is akadt példa, hogy az ügyfélszolgálati protokollok hiányosságait felhasználva kötötték el egy újságíró netes fiókjait.

A nagy netes szolgáltatások szerencsére már biztosítanak lehetőséget kétlépcsős azonosításra. Ez annyit tesz, hogy a szokott felhasználónév és jelszó megadása után egy harmadik azonosító adatot is bekér az oldal. Ez lehet a mobilunkra telepített kódgenerátor alkalmazás által kidobott számsor, smsben érkező kód, emailben érkező adat.

A lényeg, hogy ha korábban el is lopták a jelszavunkat, a telefonunkhoz vagy a levelezőfiókunkhoz is hozzá kell férni a belépés pillanatában, hogy kárt tudjanak okozni. A Google, a Dropbox és a Facebook ad erre lehetőséget, a hazai netbankok nagy része szintén nem enged utalást indítani anélkül, hogy két lépcsőben ne azonosítottuk volna magunkat.

A kétfaktoros azonosítást nem támogató szolgáltatások esetében mindenképpen használjunk eltérő jelszavakat. A jelszót leírni nem bűn, sőt remek erre szolgáló jelszótárolók (Keepass, Lastpass) vannak.

A Finextra cikke szerint a bankok előtt is nyitva a lehetőség, hogy hasznos szolgáltatást nyújtsanak az ügyfeleiknek. Például a nyilvános és a dark webet folyamatosan pásztázva figyelmeztethetik őket, ha az adataik elérhetővé váltak egy adatszivárgás miatt.

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Hogy tetszett? Regisztrálj, és csak azt kapod, ami igazán érdekel!
Belföld
Külföld
Bulvár
Tech
Tudomány
Lepj meg!

Belépve nem neked kell a hírek után menned!*

*Hiszen a hírfolyamodba viszi a folyamatosan tanuló algoritmusunk Regisztrálok!
Még többet innen:
Nuus
Tetszett a cikk?

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló