Pénzügyek

Bill Gates szerint évtizedekkel vetette vissza a szegénység elleni harcot a járvány

  • Szerző:nuus
  • 2020.09.16 | 10:18

Mintegy 40 millió ember került vissza a szélsőséges szegénységbe.

A Microsoft-alapító és felesége által létrehozott Bill and Melinda Gates Foundation jelentése szerint visszafejlődés tapasztalható szinte minden mutató tekintetében a szegénység felszámolása és az egyenlőtlenség csökkentése terén. A szélsőséges szegénység mértéke 7 százalékkal emelkedett a koronavírus-járvány következtében. Az oltási lefedettség – a működő egészségügyi rendszerek egyik mérőaránya – az utoljára az 1990-es években látott szintre csökkent, ami “a világot 25 hét alatt mintegy 25 évvel vetette vissza”.

Az adatok arra is felhívták a figyelmet, hogy a járvány következtében jelentkező gazdasági hatások felerősítették a nőket, a faji és etnikai kisebbségeket érintő egyenlőtlenséget és különösen súlyosan érintették a szélsőséges szegénységben élőket.

“Miután 20 egymást követő évben csökkent a szélsőséges szegénység mértéke, a trend visszafordulását láttuk. Mintegy 40 millió ember került vissza a szélsőséges szegénységbe” – mondta Mark Suzman, a Gates alapítvány vezérigazgatója.

Az IMF becslései szerint bár a világ gazdaságának erősítésére már 18 ezer milliárd dollárt költöttek, a globális gazdaság 2021 végére legalább 12 ezer milliárd dollárt fog veszíteni – ez a legnagyobb globális GDP-veszteség a második világháború óta. Bár a kilátások most nagyon sötétek, Gates biztos abban, hogy a világ felülemelkedik a járványon és folytatja munkáját az egészségügy fejlesztése érdekében.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló