Pénzügyek

A lengyelek kimenekítették Londonból az aranykészletüket

  • Szerző:nuus
  • 2019.11.30 | 13:30

Ennyi aranyat csak párszor szállítottak egyben a történelemben. Pláne futárcéggel!

Aranyrudak – Fotó: 123rf.com

Egy nemzetközi futárcég blogja az utolsó hely, ahol az ember érdekes történetekre számít. A G4S azonban a napokban írta meg, hogyan szállítottak el száz tonna aranyat Londonból Lengyelországba.

A körülbelül ötmilliárd dollár értékű aranyszállítmány a Lengyel Nemzeti Bank aranytartalékának majdnem a felét tette ki. Ezt a vagyont eddig a Bank of England páncéltermében őrizték. Most viszont a lengyelek geopolitikai bizonytalanságokra hivatkozva inkább hazaszállíttatták a vagyont – írja a Fintechradar.hu.

A nyolcezer, egyenként 12,5 kilós aranyrudat előbb négy teherautóra rakták, amelyek rendőri felvezetéssel és helikopter által kísérve keltek át Londonon az éjszaka közepén. Egy piros lámpánál sem állhatott meg a transzport. A húsz ládányi arany egy Boeing 737-es teherszállító repülőgépen folytatta az útját. Lengyelországban két reptéren rakodták le a G4S szerint a ládákat, onnan pedig ismét rendőri kísérettel ellátott páncélautó konvoj vitte a központi bank titkos páncéltermeibe az aranyat.

Egy rúd 12,5 kiló (Forrás: G4S)

A G4S szerint ez volt minden idők legnagyobb bankközi aranyszállítási művelete. A lengyel állam történetében azonban már volt egy hasonló mértékű és sokkal kalandosabb szállítás is.

A nagy lengyel aranyszöktetés

A második világháború kitörése után, 1939. szeptember negyedikén Lengyelország vasútra rakta az ország nyolcvan tonnányi aranytartalékát, más értékeket és jelentős mennyiségű készpénzt, és elindította nyugatra. A célt kanyargós úton érte el az arany, megjárta Romániát, Törökországot, majd Afrika érintésével Franciaországon keresztül jutott el egészen New Yorkig. Az út nem volt rövid, 1940. nyarára még csak Dakarban járt a vagyon, Franciaország kapitulációja után majdnem német kézre került az arany.

A diplomáciai trükkök itt már csődöt mondtak, de egy jogi húzással sikerült az Egyesült Államokban tárolt francia aranytartalék hasonló mennyiségét lefoglalni Amerikában. Közben az eredeti lengyel arany tovább várakozott a sivatagban. Amíg ez meg nem került, a New Yorkban lefoglalt rudak képezték a lengyel tartalékot.

(Forrás: Narodowy Bank Polski)

1943. végén lengyel aranytartalékot három részre osztották, egyharmada Ottawába került a Bank of Canadába, egy része a New York-i Federal Reserve Bankba, a harmadik harmad pedig a londoni Bank of Englandbe. Út közben kisebb adagok elkallódtak, például négy tonnányi arany a Romániában maradt, ebből három tonna megtalálta az útját a Román Nemzeti Bankba. Egy tonnányit pedig pénzzé tettek.

A kalandról a Lengyel Nemzeti Bank kiállítást is rendezett idén, illetve egy rendkívül csinos angol nyelvű kiadványt is összeállított. (PDF) Ebből lehet azt is megtudni, hogy a világháború után a lengyelek nem próbálkoztak meg a teljes rakomány visszavitelével. Az arany egy részét eladták, egy részére kölcsönt vettek fel.

A napokban elszállított aranykészlet nem a világháború előttről származik, ezt a kilencvenes évek végével kezdve vásárolta fel a lengyel állam. Az utolsó nagyobb vásárlásuk azonban az elmúlt két évben történt. Idén pedig, a Bloomberg szerint Magyarország és Szerbia vásárlásai segítették magasan tartani az arany világpiaci árát.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló