Pénzügyek

Te vennél fel olyan hitelt, amihez meztelen képet kell adnod magadról?

  • Szerző:nuus
  • 2018.12.03 | 19:48
  • trendindex: 4

Biztosítéknak kellenek a meztelen képek a hitelezőtől.

123rf.com

Amikor az ember már azt hinné, hogy a Pofozó és tsa Bt. által behajtott adósságnál és az uzsorahitelnél nincs rosszabb, gyorsan bizonyítják, hogy van még lejjebb.

Kínai pénzügyi szabályozónak sem lehet unalmas dolog leni. Az országban nagy népszerűségnek örvendő fintech mikrohitelek mellett terjedőben vannak a nem szabályozott, nem pénzügyi szereplők által nyújtott kölcsönök is. Ezek között pedig a Vice nyomozása szerint van olyan is, aminek a fedezete meztelen fotó a hitelt felvevőről.

Az uzsorások – nevezzük nevén a gyakorlatot – zsarolási célból kérik a képeket. Ha az adós nem fizetne, elküldhetik a fotót a családjának, vagy feltölthetik az internetre.

A Kínában “meztelen hitelnek” hívott gyakorlat nem ritkán uzsorakamatokkal dolgozik, emellett megjelent a pénz erőszakos behajtása is.

A Reuters szerint a kínai szabályozó hatóság is észlelte, hogy dolga van. Új szabályozást készít a mikrohitelezésre. Amíg pedig ez elkészül, addig magánszemélyek és nem regisztrált cégek nem adhatnak hitelt. Vannak már, akik így is, úgy is rosszul jártak a hitelükkel. 2016-ban 161 fiatal nő fotója szivárgott ki az azonosításukra használható adatokkal együtt. A 19 és 23 év közé eső korú nők 1-2 ezer dollárt vettek fel a párt ifjúsági lapja szerint.

A South China Morning Post szerint egészen változatos jószágokat vásárolnak a kínai y-generációsok a mikrohitelt igénylők. A sor a tévétől és a Teslától egészen a havi bevásárlásig terjed. A cikk a Fenqile nevű online piacteret hozza példának, ahol akár tortaszeletet is lehet három éves lejáratú, 0,46 jüanos havi törlesztési részletű hitelre venni, de van rúzs is havi 1,93 jüanért két év futamidővel. Magyarul a süti havi 20 forintba, a rúzs havi 80 forintba kerül.

A mikrohitelezés elterjedéséért a magas ingatlanárak és a magas lakhatási költségek felelősek.

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló