Vállalatok

Ezt a 6 tulajdonságot várják most a világcégek attól, aki náluk dolgozik

  • Szerző:nuus
  • 2022.04.25 | 16:18

A Forbes magazin 1200 nagynevű, megbízható világcéget kérdezett arról, hogy mi a legfontosabb szempont, amikor új munkatársakat választanak, és hogyan döntik el a későbbiekben, hogy ki az, aki a vezetői szerepre a leginkább alkalmas egy adott területen. Talán nem túl meglepő, hogy az alábbi hat tulajdonság volt az, amely a vezérigazgatók és a HR-vezetők először megemlítettek…

1. Az alkalmazkodás

A munkaadók 88 százaléka számára mindennél fontosabb, hogy illeszkedj a céges kultúrába. Tudod: ha 45-50 éves öltönyös palik dolgoznak az irodában, ne legyél farmergatyás, lófarkas huszonéves lány. Előny, ha a szabadidődet úgy töltöd szívesen, ahogy a kollégák: ha mindenki golfozni jár, de te a színházban érzed magadat a legjobban, ki fogsz lógni.

Még ha nem is jártok együtt bulizni, a főnökök szerint fontos, hogy minél több közös pont legyen az érdeklődési körötökben. Ha esetleg antiszociális, netán Asperger-szindrómás vagy, nem árt, ha zseni vagy, de legalábbis vérprofi: az emberek többség ugyanis olyan kollégával szeret dolgozni, akivel jól kijön, és egyszerűen tud kommunikálni bármilyen témában.

2. A professzionalizmus

A megkérdezett munkaadók 86 százaléka 30 másodpercen belül tudja, mennyire vagy profi. Megérzik. A kézfogásodból, a lábtartásodból, a mosolyodból, az első mondataidból. Lehet, hogy később úgy döntenek, egy lelkes kezdő is nagy szolgálatot tehet a cég számára, de ettől függetlenül az első pillanatban tudják, mennyire vagy profi.

Ne játszd meg magad: az önéletrajzban, az állásinterjún, illetve az első hetekben ne állíts olyasmit, aminek nincs valóságalapja, hiszen ezzel csak nevetségessé teszed magadat. Ha nem tudsz, nem értesz valamit, nyugodtan ismerd be: senki sem úgy született, hogy azonnal, az első napon kiismerte magát egy új munkahelyen.

3. Az energia minden, igen

A professzionalizmushoz hasonlóan az első fél percben következtetnek arra a munkavállalók, hogy mennyire vagy energikus. Mint kiderült, 78 százalék számára ugyanis ez az egyik legfontosabb szempont, ha új munkatársat vesznek fel. Légy tettrekész, reagálj gyorsan, mutasd meg, mennyire nyitott is vagy valójában.

Ügyelj arra, hogy később se égj ki: inkább jelezd, hogy lassítanál a tempón, ha érzed, hogy nem bírod a hajtást. Nem biztos, hogy lesz idő pihenni, de legalább kommunikáltad az igényeidet, íg jobban figyelned ezentúl rád.

4. A magabiztosság

A cégek 61 százalékának képviselői azt mondják, a magabiztosság mindent visz. Persze hamar kiderül, ha csak tartalom nélküli nagyképűségről van szó, így nem érdemes túljátszani magunkat. Arra mindenesetre figyelj oda, hogy határozott és magabiztos ember benyomásét keltsd.

5. Az önállóság

A Forbes szerint a megkérdezett cégek 51 százaléka arról számolt be, hogy náluk azok a pályázók a nyerők, akik mind önéletrajzukban, mint pedig az állásinterjú során is bizonyítják, hogy önállóan is boldogulnak.
A tanulság? A CV-be tehát mindenképpen érdemes betenni azokat a munkaköröket és eredményeket, ahol a főnök nélkül is szép eredményeket értél el, és persze az állásinterjún is érdemes olyan anekdotákat felhozni, amelyek ezt illusztrálják.

6. Az intellektuális kíváncsiság

A megkérdezettek 57 százaléka kiemelte, hogy fontos számukra, hogy a munkavállaló szeressen tanulni, fejlődni, új dolgokról hallani (ami nem csak és kizárólag a fizetésemelés és az év végi bónusz, persze). Ha ilyen emberrel találkoznak, tudják, hogy bízhatnak az ötleteiben, kreativitásában.

Ma már mindenki élete végéig tanul: ha megállsz a fejlődésben, gyakorlatilag önként adod át a terepet a konkurenciának, ráadásul eltemeted magadat élve. Folyamatosan tájékozódj, mi történik az adott szektoron belül, és légy nyitott a meglepő újításokra, újdonságokra is.

kép:  Lindsay Henwood,  Unsplash


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló