Vállalatok

Kaliforniában törvénybe iktatták, több nő kell a cégvezetésbe

  • Szerző:nuus
  • 2018.10.01 | 09:54

Nincs többé férfiuralom a vállalatirányításban!

A kaliforniai székhelyű vállalatoknál ezentúl nem állhat a vezetőség tisztán férfiakból: szeptember 30-ától lépett életbe ugyanis egy új törvény, mely bejárást biztosít a csúcs testületekbe a hölgyek számára. Legalább egy nő kötelezően vegyen részt a cégirányításban, akit 2019 végéig fel kell mutatniuk a vállalatoknak, különben pénzbüntetéssel néznek szembe.

via GIPHY

Ahol öt igazgató van, ott két női munkaerőt ír elő a rendelkezés, és ezeket a pozíciókat 2021-ig kell feltölteni. Legalább hat szék esetén pedig már a posztokból hármat hölgyeknek illene elfoglalniuk.

Az életbe lépő szabályozás érinti

a nőket, gyerekeket és dolgozó családokat

is, ugyanis célja a védelem és a támogatás. Az S&P 500 jegyzékében szereplő cégek többségében már legalább egy nő dolgozik a legmagasabb pozíciók egyikében, de csak a negyedrészük tud felmutatni kettőnél több hölgyet.

via GIPHY

Hanna-Beth Jackson szenátor szerint pedig minden kimutatás azt igazolja, hogy a magasszintű női munkaerő még produktívabbá, nyereségesebbé teszi a vállalatokat.

A népesség fele: hölgy, ám a vásárlások 70 százalékát intézik nők – így a meglátásaik kulcsfontosságúak, melyek jól jönnek egy cég döntéshozatalában, és testületi kultúráját tekintve is.

Vicki W. Kramer viszont egy 2006-os tanulmányában arra világított rá, hogy ez a nyomás arra készteti a cégeket, hogy képzetlen munkaerővel töltsék meg a pozíciókat. Illetve a férfi-jelöltek diszkriminációját is jelenti egyben.

via GIPHY

Pennsylvaniában tavaly hoztak egy új szabályt, hogy 2020-ra 30 százalékban legyenek női vezetők a cégeknél, az állami vállalatokat is ideértve. Norvégiában ez a szám 40 százalék, de hogy sikerül-e maradéktalanul teljesíteni az új előírást, az a CNN Money szerint sem belátható még.

 

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Hogy tetszett? Regisztrálj, és csak azt kapod, ami igazán érdekel!
Belföld
Külföld
Bulvár
Tech
Tudomány
Lepj meg!

Belépve nem neked kell a hírek után menned!*

*Hiszen a hírfolyamodba viszi a folyamatosan tanuló algoritmusunk Regisztrálok!
Még többet innen:
CNN Money
Tetszett a cikk?

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló