Vállalatok

Kaliforniában törvénybe iktatták, több nő kell a cégvezetésbe

  • Szerző:nuus
  • 2018.10.01 | 09:54

Nincs többé férfiuralom a vállalatirányításban!

A kaliforniai székhelyű vállalatoknál ezentúl nem állhat a vezetőség tisztán férfiakból: szeptember 30-ától lépett életbe ugyanis egy új törvény, mely bejárást biztosít a csúcs testületekbe a hölgyek számára. Legalább egy nő kötelezően vegyen részt a cégirányításban, akit 2019 végéig fel kell mutatniuk a vállalatoknak, különben pénzbüntetéssel néznek szembe.

via GIPHY

Ahol öt igazgató van, ott két női munkaerőt ír elő a rendelkezés, és ezeket a pozíciókat 2021-ig kell feltölteni. Legalább hat szék esetén pedig már a posztokból hármat hölgyeknek illene elfoglalniuk.

Az életbe lépő szabályozás érinti

a nőket, gyerekeket és dolgozó családokat

is, ugyanis célja a védelem és a támogatás. Az S&P 500 jegyzékében szereplő cégek többségében már legalább egy nő dolgozik a legmagasabb pozíciók egyikében, de csak a negyedrészük tud felmutatni kettőnél több hölgyet.

via GIPHY

Hanna-Beth Jackson szenátor szerint pedig minden kimutatás azt igazolja, hogy a magasszintű női munkaerő még produktívabbá, nyereségesebbé teszi a vállalatokat.

A népesség fele: hölgy, ám a vásárlások 70 százalékát intézik nők – így a meglátásaik kulcsfontosságúak, melyek jól jönnek egy cég döntéshozatalában, és testületi kultúráját tekintve is.

Vicki W. Kramer viszont egy 2006-os tanulmányában arra világított rá, hogy ez a nyomás arra készteti a cégeket, hogy képzetlen munkaerővel töltsék meg a pozíciókat. Illetve a férfi-jelöltek diszkriminációját is jelenti egyben.

via GIPHY

Pennsylvaniában tavaly hoztak egy új szabályt, hogy 2020-ra 30 százalékban legyenek női vezetők a cégeknél, az állami vállalatokat is ideértve. Norvégiában ez a szám 40 százalék, de hogy sikerül-e maradéktalanul teljesíteni az új előírást, az a CNN Money szerint sem belátható még.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló