Vállalatok

Nincs elég skót viszki, újraindul két bezárt üzem

  • Szerző:nuus
  • 2017.10.10 | 14:46

Nem tudnak annyi szeszt előállítani, amennyire az exportban már szükség volna.

A CNN Money számol be arról, hogy két skót lepárlóüzemet, amiket még 1983-ban bezártak, újra kinyitják, hogy ki tudják elégíteni whisky rajongók megnövekedett igényeit.

Az ital óriáscég, a Diageo hétfőn jelentette be, hogy 35 millió fontot szán arra, hogy pár éven belül újra üzembe helyezze a bő 30 éve kiiktatott gyárakat. A közepesen tőzegelt single malt italairól ismert Port Ellen és Brora nevű szeszgyárak beindítását azzal indokolja a cég, hogy

Megerősödött a kereslet ezek iránt a magas minőségű termékek iránt, illetve az új generációnak is szeretnénk több opciót adni a whiskey-fogyasztásra.

A Johnnie Walker, Talisker és Lagavulin márkákat birtokló cég nem hatalmas lepárlókban gondolkodik az újranyitásnál: ezek az üzemek egyenként évi 800 ezer literrel bővítenék a kínálatot.

via GIPHY

A single malt típusú skót whiskeyk iránti kereslet nagyon megugrott az utóbbi időben: míg 2002-ben 47 millió üveggel adtak el belőle, addig 2016-ra már 114 millió fogyott. Tavaly az egymilliárd fontos álomhatárt is elérte az export.

A gond csak az, hogy ebből a single maltból, vagyis a házasítatlan szeszből mindig kevesebb van: ugyanis az előállításához a törvény szerint legalább három év szükséges. A Diageo szerint itt 12 éves italokról van szó.

Andy Simpson, a Rare Whisky 101 részéről viszont arra hívja fel a figyelmet, hogy az újraindítás csökkenteni fogja a régiségnek számító, eredeti Port Ellen és Brora palackok értékét, melyeknek most darabja többezer dollárt ér.

1983 óta nem állítottak elő semmit, és most, ha újra működni kezdenek, a gyűjtők és ínyencek számára már nem lesz olyan nagy szám egy eredeti üveg birtoklása.

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Hogy tetszett? Regisztrálj, és csak azt kapod, ami igazán érdekel!
Belföld
Külföld
Bulvár
Tech
Tudomány
Lepj meg!

Belépve nem neked kell a hírek után menned!*

*Hiszen a hírfolyamodba viszi a folyamatosan tanuló algoritmusunk Regisztrálok!
Még többet innen:
CNN Money
Tetszett a cikk?

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Femin
Jennifer Lopez a legjobb mostohaanya
  • szerző:nuus
  • 2018. 06. 26.
Celeb
Megmutatta a cicijét Ariana Grande
  • szerző:nuus
  • 2018. 07. 15.
A következő cikkek betöltése folyamatban...