Vállalatok

Nincs elég skót viszki, újraindul két bezárt üzem

  • Szerző:nuus
  • 2017.10.10 | 14:46

Nem tudnak annyi szeszt előállítani, amennyire az exportban már szükség volna.

A CNN Money számol be arról, hogy két skót lepárlóüzemet, amiket még 1983-ban bezártak, újra kinyitják, hogy ki tudják elégíteni whisky rajongók megnövekedett igényeit.

Az ital óriáscég, a Diageo hétfőn jelentette be, hogy 35 millió fontot szán arra, hogy pár éven belül újra üzembe helyezze a bő 30 éve kiiktatott gyárakat. A közepesen tőzegelt single malt italairól ismert Port Ellen és Brora nevű szeszgyárak beindítását azzal indokolja a cég, hogy

Megerősödött a kereslet ezek iránt a magas minőségű termékek iránt, illetve az új generációnak is szeretnénk több opciót adni a whiskey-fogyasztásra.

A Johnnie Walker, Talisker és Lagavulin márkákat birtokló cég nem hatalmas lepárlókban gondolkodik az újranyitásnál: ezek az üzemek egyenként évi 800 ezer literrel bővítenék a kínálatot.

via GIPHY

A single malt típusú skót whiskeyk iránti kereslet nagyon megugrott az utóbbi időben: míg 2002-ben 47 millió üveggel adtak el belőle, addig 2016-ra már 114 millió fogyott. Tavaly az egymilliárd fontos álomhatárt is elérte az export.

A gond csak az, hogy ebből a single maltból, vagyis a házasítatlan szeszből mindig kevesebb van: ugyanis az előállításához a törvény szerint legalább három év szükséges. A Diageo szerint itt 12 éves italokról van szó.

Andy Simpson, a Rare Whisky 101 részéről viszont arra hívja fel a figyelmet, hogy az újraindítás csökkenteni fogja a régiségnek számító, eredeti Port Ellen és Brora palackok értékét, melyeknek most darabja többezer dollárt ér.

1983 óta nem állítottak elő semmit, és most, ha újra működni kezdenek, a gyűjtők és ínyencek számára már nem lesz olyan nagy szám egy eredeti üveg birtoklása.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló