Vállalatok

10 tökéletes válasz, amikor az állásinterjún megkérdezik: kérdés van?

  • Szerző:nuus
  • 2017.12.05 | 06:46

Az állásinterjú végén általában számíthatunk a következő formulára: „kérdés van?” A többség ilyenkor csak bámul, pedig ha ügyesen kérdezünk, nem csak egy sor hasznos dolog derülhet ki, de még be is vágódunk penge észjárásunkkal...

Nézzük, hogy milyen egy jó állásinterjú vége. Íme, néhány hasznos kérdés:

1. Milyen tulajdonságok számítanak igazán előnyösnek ebben munkakörben?

Nem árt tudni, mire készüljön az ember. Már csak azért is, mert szükség lesz a szellemi munícióra az első időkben, amíg beleszoksz az új helyzetbe.

2. Tudna valamit mesélni az itt töltött idejéről? Milyen feladatai voltak, és mi volt a legizgalmasabb kihívás?

Nem csak azt mutatod meg, hogy kíváncsi és érdeklődő vagy, de kicsit lazázol is: világossá teszed, hogy még vannak fenntartásaid az ajánlattal kapcsolatban. Érted, érezzék, hogy nem te kuncsorogsz munkáért, ők akarnak téged. Méghozzá nagyon. Aztán persze ki tudja, talán még néhány bizalmas infó is kicsúszik az interjúztató félből, sosem lehet tudni…

3. Megtenné, hogy körbevezet, hogy lássam, hol zajlana a munka és kikkel dolgoznék együtt?

Ez egy elég merész kérdés, hiszen még csak tárgyaltok a melóról, még alakul a dolog. A többségnek ilyenkor eszébe sem jut körbevezetést kérni, pedig a tapasztalatok szerint senki sem mond nemet a kérésre azok közül, akik az asztal másik oldalán ülnek. Előny, hogy ha szimpatikus vagy a csapatnak, ők döntenek a HR-es és a főnök helyett, ha pedig nem… nos, akkor legalább időben kiderült a dolog, nem igaz?

via GIPHY

4. Mi a legjobb abban, hogy itt dolgozik?

Ez egy vidám kis sztorizós pillanat lehet, és hát persze ki ne szeretne a hétköznapi örömeiről és – nyilván – sikereiről beszélni? Így könnyű bevágódni.

5. Hogyan üresedett meg ez a pozíció?

Nem árt tudni. Ha kiderül, hogy nagy a fluktuáció, talán nem biztos, hogy ők lesznek a nyerők nálad.

6. Mi az, amit az én elődöm elért?

Ebből kiderül, nagyjából mik az elvárások, és ezek reálisak-e egyáltalán, azonkívül azt is megtudjuk, ismerik, becsülik, értékelik, tisztelik-e a alkalmazottak egyéni teljesítményeit, vagy futószalagon jönnek droidok betanított szellemi munkára.

via GIPHY

7. Mi az a teljesítmény, amire ez a csoport/szekció/osztály a leginkább büszke?

Az előző kérdés tágabb kiterjesztése, és egy kis rálátás arra, van-e egyáltalán jövője a cégnek, vagy már jövő hónapban is likviditási gondokkal küzdenek majd.

8. Mi a legnagyobb kihívás, amellyel a cég jelenleg küzd?

Piac, versenytársak, nemzetközi trendek, lépés tartani, munkaerőhiány, fluktuáció, kiégés… minden szektornak és minden terültnek megvannak a maguk kihívásai. Nem árt képben lenni.

9. Ha enyém az állás, előre láthatóan hogyan telne egy átlagos munkanapom?

Itt azért már sok minden kiderül, jó esetben az is, mennyire kezelik rugalmasan a reggeli érkezést, és illik-e hosszan kávézni a kollégákkal ebéd után…

via GIPHY

10. Van valami fenntartás a személyemmel és a hátteremmel kapcsolatban, ami miatt esetleg nem illenék a csapatba?

Ez egy frappáns utolsó kérdés, főként miután sikerült azért egy kis betekintést nyernünk a céges kultúrába. Sokszor nem a képzettségünkkel és a tapasztalatunkkal van baj, csak egyszerűen nem passzolunk a csapatba: túl öregek vagy fiatalok vagyunk, túlképzettségünk okán félnek attól, hogy hamar odébbállunk, esetleg látja rajtunk a HR-es, hogy a hónap egyetlen boldog pillanata a banki átutalásról szóló SMS…

Nyitókép: pixabay.com


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.