Vállalatok

Tekerj a jövőért! A legnagyobb országokban indul a közösségi bringázás

  • Szerző:nuus
  • 2017.12.24 | 12:18

A mobilhirdető gigász, az InMobi alapítója újabb biciklimegosztó startuppal rukkol elő.

Fotó: Pixabay.com CC0

A kezdeti bukdácsolások után a biciklimegosztó startupok Kína (Ofo, Mobike) és az USA (GoBike, CitiBike) után Indiában is megjelentek. A több mint egymilliárdos lakosság ehhez jó terep, főleg ha már a népesség kellő hányada, 300 millió ember bír mobillal és hozzá való előfizetéssel, hogy használni tudja az általában mobiltechnikára épülő biciklikölcsönzőket. A legújabb versenyző, a Yulu szülőatyja Amit Gupta, a mobiltartalmak targetálásával befutott InMobi társalapítója.

A Yulu egyelőre Bangalore városában működik pár száz biciklivel, mondhatni tesztüzemmódban. Tárolók nincsenek, a felhasználók egyszerűen egy QR-kóddal nyithatják ki a biciklik zárját. A rendszer Androidon és iOS-on fut, és félóránként számláz.

A cég a városvezetéssel próbál összefogni a biciklibarát közlekedés érdekében, ez már csak azért is üdvös lenne, mert a légszennyezés Bangalore környékét is ugyanúgy sújtja, mint szinte az összes indiai nagyvárosét. Guptát éppen ez vezérelte a Yulu elgondolásakor: elmúlt 40 éves, az InMobi sikerét pedig szerette volna hosszabb távon kamatoztatni egy nemes cél érdekében, ami a társadalomnak is hasznára válik. Reményei szerint a következő 5-10 évben ennek már érezhető lesz a hatása, főleg ha sikerül a saját tőkéjén kívül más nagy befektetőket is bevonni a tesztüzem tanulságaival.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló