Zene

Trump elnöksége újra divatba hozta a politizáló popzenét

  • Szerző:nuus
  • 2017.01.26 | 06:45

Talán az új amerikai elnök sem sejtette, hogy ez lesz. Eddig ez a megválasztásának egyetlen pozitív mellékhatása: lassan két dupla lemezt is ki lehetne adni a tiltakozó dalokból.

CLEVELAND, OH - NOVEMBER 04: Recording artist Beyonce performs during a Get Out The Vote concert for Democratic presidential nominee Hillary Clinton at Wolstein Center on November 4, 2016 in Cleveland, Ohio. With less than a week to go until election day, Hillary Clinton is campaigning in Pennsylvania, Ohio and Michigan. (Photo by Justin Sullivan/Getty Images)
Beyoncé fellépése a Demokrata párt kampánybuliján 2016. október 4-én, Clevelandben. Fotó: Justin Sullivan/Getty Images.

Egy protest song (magyarul: tiltakozó dal) azért születik, hogy a szerzője (és/vagy a dal előadója) valami nem kívánatos, torzító, káros társadalmi jelenség ellen felemelje a hangját. Az elnyomás, az igazságtalanság, a társadalmi csoportok közötti különbségek és a háborúk voltak a leggyakoribb ihlető források. Közös jellemzőjük e daloknak az erős folkzenei hatás, elvégre mégiscsak a nép hangja jut szóhoz általuk.

A műfajnak Amerikában és Angliában egészen szép és nagy hagyománya van.

A legelső ismert protest song a Wat Tyler féle angliai parasztfelkelés idejéből (1381) való.

A Cutty Wren című dalt azóta többen is feldolgozták, mindenki, akinek kicsit is tiltakozhatnékja támadt. A legismertebb verzió a nagy tiltakozó Chumbawamba nevéhez fűződik. Ők egyébként egy egész nagylemezt szenteltek a legjobb angol rebellis daloknak.

Amerika első ismert protest dala, a We Shall Overcome természetesen az amerikai polgárháború alatt született. Ennek is rengeteg feldolgozása született az évtizedek során Joan Baeztől kezdve Bruce Springsteenen át Louis Armstrongig. A leghíresebb a Pete Seeger verzió lett.

A modern kori politizáló könnyűzene története a 60-as években kezdődött. Az akkori előadók (pl. Pete Seeger, Bob Dylan, Joan Baez)

a hideg- meg a vietnámi háború, a fegyverkezés  és a faji megkülönböztetés ellen tiltakoztak.

Míg a hatvanas években a hippik jártak élen a tiltakozásban, addig a hetvenesben a punkok, a ska zenészek meg az olyan békeszerető figurák, mint John Lennon és Bob Marley. Ők a növekvő munkanélküliség, a (jobboldali) kormányok antiszociális húzásai, az értelmetlen háborúk ellen tiltakoztak, bár a punkok ezeken túl még a fennálló rendszer, meg úgy általában minden ellen is.

Bár a punkmozgalom ereje a nyolcvanas évekre meggyengült, de még akkor is maradtak tiltakozásra képes, tökös legények. A Clash például akkor követte el leghíresebb prostest dalát.

De a nyolcvanas években már inkább olyan zenekarok és előadók vitték a prímet, mint a protestdal-gyárosnak simán nevezhető U2, Neil Young (Rockin’ in the Free World), Peter Gabriel (Biko) vagy Bruce Springsteen (Born in the USA).


Már az évtized végén felbukkantak a dühös afro-amerikai rapperek, akik aztán az egész kilencvenes éveket végigtiltakozták az olyan rockbandák mellett, mint a Rage Against the Machine vagy a Pearl Jam.

A kilencvenes évekre a protest songok egy részére addig jellemző hippis cukiság, békés összeborulás szinte teljesen eltűnt a dalokból, felerősödött viszont a harcos forradalmi hév és a nyers szókimondás.

Az ezredforduló után is akadtak problémák bőven, úgyhogy nem csillapodott a tiltakozási lelkesedés. Új inspirációt hoztak az egyre erősödő társadalmi egyenlőtlenségek, a globalizáció káros hatásai, vagy a republikánusok furcsa elnökei (ifj. Bush és most Trump) meg Putyin. A problémákkal párhuzamosan a düh is csak egyre fokozódik.

Donald Trump személye, nézetei és megnyilatkozásai sok ember haragját váltotta ki. A művészek közül talán leginkább a zenészeknél húzta ki a gyufát Amerika legkülönösebb hajú elnöke. Ami tökre érthető, már csak azért is, mert Trump a szerzők megkérdezése nélkül vett kölcsön dalokat a kampányához (pl. Rolling Stones, Adele), mintha az a világ legtermészetesebb dolga lenne.

Trump személye olyan hullámot indított el a protes song műfajában, amire még nem volt példa. Talán csak a hatvanas évek mérhető hozzá. Az új elnök ellen felszólalók egyre terebélyesedő sorát a rapperek nyitották meg. YG és Nipsey Hussle száma nagyon konkrét üzenetet tolmácsol Trump felé: Fuck!

Az elnökválasztás előtt 30 nappal indult a 30 nap 30 dal elnevezésű Trump-ellenes kampány, amiről mi is írtunk. A csatlakozó zenészek naponta egy-egy friss számmal járultak hozzá ahhoz, hogy Donald Trump megutálja a kortárs popzenét. A szomorú választási eredmény után a szervezők nem csüggedtek, hanem módosítottak az eredeti elképzelésen. Most 1000 nap 1000 dal néven fut a tiltakozó projekt, és az 53. dalnál járnak.

Trump beiktatási ceremóniája és a Women’s March újabb löketet adott a protestálni vágyakozó zenészek számára. Előbb a mindig harcias természetű, a 30 napos projektbe is két dallal  beszálló Moby adott ki egy új dalt a ceremónia előtti napon, majd jött a kollégája, Damon Albarn meg a Gorillaz, hogy ők is helyretegyék Trumpot egy új számmal.

Nemcsak az underground zenészek, de az egészen populáris előadók is bőszen hallatják a hangjukat, ami talán sokat elárul arról, hogy mekkora az aggodalom.

A Green Day az idei American Music Awardson lépett fel Bang Bang című új dalával, a fellépésük közben pedig végig azt skandálták, hogy “No Trump, no KKK, no fascist USA!”, vagyis Trumpot egy lapon emlegették a KuKluxKlánnal és a szerintük fasizálódó USA-val.

Beyoncé, bár ő egy igazi popdíva, szintén nem tartotta a száját, hanem inkább kritikus hangot ütött meg. A Formation a nagyon jól sikerült tavalyi albumán (Lemonade) található.

És nem mondhatjuk, hogy ezzel a sort be is zártuk. Trump hatalomra kerülése hatalmas inspirációs erővel hat a zenészek kreatív energiáira. Talán ki is tart az elnöki négy év legvégéig. Szerdán például Lily Allen örvendeztette meg az új amerikai elnököt egy dallal. Folyt.köv.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Színház
Kirúgják Udvaros Dorottyát?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.