Zene

A Twitter izzik, szerinted is más kultúráját lopja Bruno Mars?

  • Szerző:nuus
  • 2018.03.10 | 17:22

A Grammy-díjas énekes volna a funk Eminemje?

Bruno Mars 2018-ban a Grammy díjátadón – Fotó: Michael Loccisano/Getty Images

Régi vita az afro-amerikai közösségekben, hogy az angolszászok ellopták a feketék zenéjét. Aminek bizonyos mértékig van is alapja: sokan, mint a Rock and Roll névadója, a rádiós Dj Alan Freed, aki fekete zenészekkel íratta be magát szerzőtársnak, annak fejében, hogy fehér rádióban játssza le a dalaikat. Most viszont egy korántsem angolszász származású figura, Bruno Mars körül robbant ki parázs online vita a minap – a felzúdulás tárgya az, hogy a Grammy-díjas művész méltó-e arra, hogy hitelesen prezentálja a feketék kultúráját. A rajongóknak több se kellett, azonnal a védelmükbe is vették a sztárt.

Seren Sensei dobta le bombát a The Grapevine című, Y-generációs videó-vitasorozat egyik részében, melyben meg is indokolja, miért nem csípi Mars személyét:

 

Bruno Mars nem más, mint egy 100 százalékos kulturális imposztor. Hiszen nem is igazi fekete, csak kijátssza a rassz-kártyát, hogy a műfajokat vegyíthesse.

– mondta el a fiatal lány az afroamerikai kötődésű, közéleti YouTube csatornán, és van, amiben igazat is lehet adni neki.

A 32 éves zenész anyja filippínó, apja pedig félig puerto ricói, félig askenázi zsidó.

Már meglévő műfajokhoz nyúl, és szemrebbenés nélkül újrakeveri őket, majd a sajátjaként adja el.

Olyan stílusokra gondolt itt a hevesen érvelő lány, mint az R&B, a funk, a soul és a hip-hop.

Micsoda dolog, hogy Mars elnyerte az Év Grammy albumának díját, de például Prince-t sosem érte ez a megtiszteltetés? A lényeg, hogy vissza akarjuk kapni a fekete kultúránkat a nem fekete testektől.

Sokan vették védelmükbe a megtámadott énekest, megemlítve, hogy Mars mindig feltünteti, ha valahonnan merített egy-egy motívumot; de példaként hozták fel Elvis Presleyt is, aki forradalmian játszott a feketéknek fenntartott közegben.

Más tovább megy, és inkább Miley Cyrus, Justin Timberlake vagy Iggy Azalea nevét dobja be, mint kulturális elbitorlókét. Pénteken ez a téma pörgött legjobban a Twitteren, egy hónappal azután, hogy pont az énekes javasolta az NFL-nek: végre egy hip-hop előadót is tegyenek be a Super Bowl félidejére. Tippel sem fukarkodott: szerinte az atlantai Outkast remekül megoldaná ezt a feladatot.

Többen azt tartják felháborítónak, hogy Mars annak köszönheti a sikerét, hogy őt tüntetik ki, ahelyett, hogy a fekete műfajok nagy öregjei, vagy hiteles művelői kapnák a méltó elismeréseket.

Gyakorlatilag az afro-amerikaiak zenéjét úgy élvezi a közönség, hogy felkarolás helyett megkerüli az eredeti tolmácsolóit.

Az idén hat Grammyt besöprő művész nemsokára nyakába veszi a világot, a 24K Magic World Tour apropóján, említi meg a People.

A koncertkörútra elkíséri őt a afro-trinidadi és dominikai felmenőkkel bíró, bronxi rappercsaj, Cardi B, aki a Finesse című Mars-dal remix-verziójában is felbukkan.

??

A post shared by Bruno Mars (@brunomars) on


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló