Zene

Ünnepeljük a Tánc Világnapját szuperjó táncos klipekkel

  • Szerző:nuus
  • 2017.04.29 | 07:11

Idén 35. alkalommal hajtjuk meg fejünket a tánc és a táncosok előtt.

1982-ben az UNESCO Nemzetközi Színházi Intézetének részlege, a Nemzetközi Táncbizottság úgy döntött, hogy mostantól minden év április 29-e, Jean-Georges Noverre francia tánc- és balettművész születésnapja a Tánc Világnapja is lesz egyben. A cél az egyfelől, hogy a tánc minél szélesebb körben népszerű legyen, másfelől pedig, hogy elérjék, az egyes államok oktatási rendszerében kapjon szerepet a táncoktatás is.

A tánc az egyetemes emberi kultúra része ősidők óta, és a

zenéhez hasonlóan egy olyan univerzális nyelv, amit mindenki ugyanúgy beszél.

Ha nem is értjük egymás szavát, tánccal bármit el tudunk egymásnak mondani.

Mivel a táncot zenére művelik, így nem csoda, hogy a popzene is gyakran használja azt, elsősorban is klipekben. Jobbnál-jobb táncos klipet ismerünk, most összeszedtünk ezek közül párat, amit szeretünk, hogy mi ezzel ünnepeljük meg a 35. Tánc Világnapját. A Daft Punktól az Around The Worldöt direkt hagytuk ki.

Kate Bush – Running Up That Hill

A táncos klipek egyik alapvetése. Az angol énekesnő több díjat is bezsebelt videójában ő maga és egy férfitáncos egy kapcsolat összes drámáját mozogják el nekünk. Még mai szemmel nézve is erős és hatásos, pedig ez már egy 32 éves klip.

Kate Bush – Running Up That Hill – Official Music Video

Official music video for the single “Running Up That Hill” written and produced by British singer Kate Bush. The song was the first single from Kate’s 1985 album Hounds of Love and released in the UK on 5 August 1985. “Running Up That Hill” entered the UK chart at number 9 and eventually peaked at number 3.

Massive Attack feat. Young Fathers – Voodoo In My Blood

Íme, egy egészen friss extrém eset. A bristoliak tavalyi Ritual Spirit című EP-jén helyet kapott szám klipjében Rosamund Pike színésznőt vuduzza meg egy furcsa gömbszerkezet, ő pedig őrült, önmagát nem kímélő dervistáncba kezd. Hátborzongató.

Massive Attack, Young Fathers – Voodoo In My Blood

Massive Attack feat. Young Fathers – ‘Voodoo In My Blood’. Taken from the Ritual Spirit EP – iTunes: http://po.st/RitualSpiritiT | Spotify:http://po.st/RitualSpiritSP | Official Store: http://po.st/MAOfficialStore Ritual Spirit EP Feat: Young Fathers, Azekel, Roots Manuva, Tricky and 3D Written and Produced by Robert Del Naja and Euan Dickinson https://twitter.com/MassiveAttackUK https://www.facebook.com/massiveattack https://www.instagram.com/massiveatta…

The Chemical Brothers feat. Beck: Wide Open

Nagyon egyszerű klip. Egy lepukkant raktárépületben megjelenik egy lány, Sonoya Mizuno táncos, majd nem meglepő módon táncolni kezd. A zene és a mozgás hatására a teste lassan átalakul, és olyan lesz, mintha 3D-nyomtatóval készült volna.

The Chemical Brothers – Wide Open ft. Beck

Best of ChemicalBrothers: https://goo.gl/JxwZyH Subscribe here: https://goo.gl/mBXctm Explore more music from The Chemical Brothers https://ChemicalBrothers.lnk.to/essentials The Chemical Brothers – Wide Open feat. Beck Director: Dom & Nic http://www.domandnic.com Producer: John Madsen Choreographer: Wayne McGregor Dancer: Sonoya Mizuno Taken from the new album ‘Born In The Echoes’ out now.

Fatboy Slim – Weapon of Choice

Egy unatkozó üzletember üldögél egy csilivili szállodában halljában, majd egyszercsak felpattan, felszabadultan betáncolja a teret, melynek során repül is, majd visszaül a helyére, mintha mi sem történt volna. Ha az üzletembert nem a mindig zseniális Christopher Walken játssza, a klipet pedig nem Spike Jonze klipmágus rendezi, most nem biztos, hogy a listára került volna.

Fatboy Slim – Weapon Of Choice [Official Video]

Official video for Weapon Of Choice by Fatboy Slim Subscribe to Skint Records TV at: http://bit.ly/11g3zT3 Find out more about Skint Records here: http://www.skintentertainment.com https://www.facebook.com/skintrecords https://twitter.com/skintrecords http://soundcloud.com/skintrecords

Michael Jackson – Smooth Criminal

Sokak szerint a legjobb táncos videók Jacko dalaihoz készültek. Mi ebben nem vagyunk egészen biztosak, abban viszont igen, hogy neki is a listán van a helye. A Bad című 1987-es album slágeréhez eredetileg western környezetben játszódó klip készült volna, de a rendező, Colin Chilvers meggyőzte Jackót, hogy a számhoz sokkal jobban illik a 30-as évek és a gengszteres milliő.

Michael Jackson – Smooth Criminal (Official Video)

The short film for Michael Jackson’s “”Smooth Criminal”” was the centerpiece of the feature film Moonwalker, and featured the debut of Michael’s iconic “”anti-gravity lean.”” Inspired in part by Fred Astaire’s “”Girl Hunt Ballet”” dance number in the film The Band Wagon, “”Smooth Criminal”” was named Best Video at the BRIT Awards, Broadcast Film Critics Association and the People’s Choice Awards.

Atoms for Peace – Ingenue

Az angol-amerikai szupergroup, aminek Thom Yorke (Radiohead) az énekese és Flea (RHCP) a basszusgitárosa, 2013-ban mutatkozott be. Az Ingenue klipje olyan, mint egy kortárstánc-előadás a Trafóban, amit Fukiko Takase táncos és maga Thom Yorke vezet elő. Különös táncuk nagyon jól passzol a különös zenéhez.

Atoms For Peace – Ingenue

Buy the new Atoms For Peace album Amok now: http://smarturl.it/A-M-O-K Amok is also available in the US here: http://bit.ly/WtkXPR Ingenue is taken from Amok released by XL Recordings in 2013.

OK Go – I Won’t Let You Down

Az amerikai indie pop-rock banda zenéje nagyon fülbemászó, de nem emiatt lettek híresek, hanem klipjeik egyedisége okán. A tánc, a mozgás meghatározó szinte mindegyikben. Komoly felkészülési és tervezési szakasz előzi meg a klipek felvételét, már csak azért is, mert általában vágás nélkül, egyben rögzítik azokat. És most, hogy mindezt már tudod, nézd meg az alábbit:

OK Go – I Won’t Let You Down – Official Video

Buy the video here: http://smarturl.it/IWLYDVideo From the album Hungry Ghosts, out now in North America on iTunes: http://smarturl.it/HungryGhostsiTunes Pre-order in the UK: iTunes: http://po.st/GSPO Amazon: http://po.st/GSAmazon LYRICS: I won’t let you down, no I won’t let you down. I won’t let you down, my love.

Feist: 1234

A kanadai énekesnő klipjében (rendezte: Patrick Daughters) az a nagyszerű, hogy bár szigorú koreográfia alapján készült (Noémie Lafrance), mégis olyabá tűnik, mintha mindenki önfeledten örömtáncolna, ahogy csak jönnek a mozdulatok, és ez alól még a kamera sem kivétel.

Feist – 1234

Music video by Feist performing 1234. (C) 2007 Polydor (France)

Björk – It’s Oh So Quiet

Az izlandi énekesnő 1995-ös Post című albumán szerepelt Betty Hutton 1951-es dalának feldolgozása, melyhez Spike Jonze készített szuperjó klipet, ami a békebeli Broadway musicalek világa előtt hajt fejet. Látunk benne táncoló postaládát meg oszlopokat is, és persze a pici Björk is táncra perdül benne.

björk – it’s oh so quiet

It’s Oh So Quiet Directed by Spike Jonze. Written by Hans Iang/Bert Reisfeld. Published by Peer Music (UK) Ltd. ® 1995 BjörkOverseas Ltd/One Little Indian Records Ltd.

The xx – Islands

Az angol indie popzenekar bemutatkozó albumán található szám klipjében a zenekar körül hat táncos mozog, amiben még nincs semmi különös. A koreográfia azonban sok kis szakaszból épül fel, amiket két táncos folyton ismétlődő csókja választ el egymástól. Úgy tűnhet, a táncosok mindig ugyanazokat a lépéseket teszik meg a csókok között, de a klip nagyszerűsége épp abban rejlik, hogy épp ellenkezőleg: nincs két egyforma szakasz a koreográfiában.

The xx – Islands (Official Video)

The xx – “Islands” (Official Video) The xx in video purgatory. “Islands” from The xx’s debut album ‘xx.’ Subscribe to The xx’s channel to stay up to date with all their latest videos.

The Knife – Pass This On

A 2014-ben felbomlott svéd elektropop zenekar klipjében egy nőimitátor egy vidéki kocsmában adja elő a dalt, a sok súlyos proliarc pedig eleinte furán méregeti őt, de a zene hatására minden megváltozik. A klip végére már mindenki táncol, maga mögött hagyva a hétköznapokat és a gondokat. Ez talán mind közül a leggroteszkebb klip. És hát gyönyörű.

The Knife – Pass This On

Official video for ‘Pass This On’ by The Knife, taken from the album ‘Deep Cuts. Video directed by Johan Renck. More info at: http://theknife.net

Janelle Monáe feat. Big Boi – Tightrope

A leglazább táncos klip mind közül. Érdemes a kifinomult lábmunkára odafigyelni és arra a minimálmozgásra, amit a klipben szereplők produkálnak. Aztán próbáld utánuk csinálni. Hiába hiszed azt ránézésre, hogy menne, előre szólunk: nem fog.

Janelle Monáe – Tightrope [feat. Big Boi] (Video)

© 2010 WMG Tightrope [feat. Big Boi] (Video) http://janellemonae.com http://twitter.com/janellemonae http://instagram.com/janellemonae https://www.facebook.com/janellemonae


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Tech
A Facebook-on is beköszön a MI
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 19.
Életmód
Barbie nyugdíjas korba lépett
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 08.
TV
Durva döntést hozott a Netflix
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 03.