Zene

Kiengedni és megszelídíteni a belső démonokat – új lemezt hozott a Run Over Dogs

  • Szerző:nuus
  • 2021.05.10 | 07:21

Több év csend után jelentkezett a banda.

Fotó: Nagy Balázs

A zenekar egy ideje már nem volt aktív, az énekes-dalszerző hosszú posztban írt arról, hogy az utóbbi három évben nem találta a helyét a színpadon zenészként, zeneszerzőként elvesztette az önbizalmát. A dalszerzéshez való visszatérést a járvány hozta el végül.

„Ezen a lemezen minden szám egy szörny, akit harminc év alatt csendben nevelgettem, mígnem átvették az irányítást fölöttem, és velük együtt én is szörnyként éltem az életemet.

Az elmúlt öt évben − mióta elkezdtem felfedni az őket féltve óvó titkaimat − frusztrált tinédzserek módjára óriássá gyúrták magukat, és a legváratlanabb időpontokban összehangolt csapásokat intéztek ellenem. (…)

Közben olyan ép ésszel felfoghatatlan események sorozata történt a világban, amiről jóérzésű ember sosem gondolta volna, hogy megtörténhet. Az én szörnyeim a lemez megírásával leléptek, nélkülem ragyognak tovább, itt az idő, hogy a világ is feltápászkodjon a padlóról, összevarrja felmetszett zsebeit, és elzárja a kiapadhatatlannak tűnő szarcsapot” − mondta Czeglédi Szabolcs az albumról, amely koncepciózusan felépítve, dalról dalra végigviszi a hallgatót az intenzív alkotási folyamaton és az úton, ami a zajos káosztól elvezet a fellélegzésig.

A korábbi évek megfelelési vágya szépen kezdett leolvadni a zenekar munkásságáról, így zeneileg is újat hozott a Run Over Dogs a Now Let The Monsters Shine hangzásával. A korábbi lemezfelvételek folyamán ritkán kísérleteztek a stúdióban, a számokat egyben játszották fel, a cél mindig az volt, hogy minél élőbb legyen a hatás, ezúttal viszont megváltozott a munkafolyamat.

Az új album az RH stúdióban készült − ami egyben a zenekar próbaterme is −, így a nyugodt munkakörnyezet és munkatempó biztosítva volt. Emellett Gál Máté, a zenekar basszusgitárosa és egyben a lemez hangmérnöke klasszikus dalszerzés helyett sokkal inkább a hangzások kísérletezésével töltötte az idejét, hogy megteremtse a lemez zaklatott atmoszféráját.

A hangszerelésben, a számok dramaturgiájában, szerkezetében kiemelkedő szerepe van Nóvé Somának, a lemez producerének, aki mentalitásban is egy új szemléletet hozott a zenekarba, hiszen a legapróbb részletekben is a tökéletességre törekedett, ami korábban kevésbé volt jellemző a zenekarra. Soma hangja felismerhetően hallható például a Those Days Were Tough, a Wish You Were Gone és az Oh Boy vokáljaiban is.

Kiemelt kép: Nagy Balázs fotója


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló