Zene

Csavarodj rá a spagetti-dance-re! Itt a nagy karácsonyi olaszdiszkó trakta

  • Szerző:nuus
  • 2019.12.15 | 12:20

Ciao, diszkótéka!

Különleges bulival zárul az ötödik éve futó Superitalo-sorozat 2019-es szezonja: december 20-án a 70-es, 80-as és 90-es évek olasz tánczenéinek legjavát szervírozzák a házigazdák, természetesen a szokásos italo disco-kínálatlat feldobva.

Kétségtelen, hogy az italo disco – már csak az elnevezés miatt is – a legmarkánsabb, leginkább unikális olasz tánczenei irányzat, ám ennél jóval gazdagabb és jelentősebb a csizmaországból a táncos cipők alá pakolt partimuníció, hogy halmozzuk a képzavarokat. 

Az olasz hatás/befolyás alátámasztására elég lenne annyit mondanunk, Giorgio Moroder, aki egymagában lerakta a mai elektronikus tánczene alapjait a hetvenes évek végén, ám a sor folytatható a fent említett italóval, amely fontos kapocs volt a klasszikus diszkó és a house között a nyolcvanas évek derekán, vagy ott a fülbemászó zongoratémákra felhúzott kora kilencvenes évekbeli italo-house, amely dallamleckéket (értsd: lenyúlandó alapanyagot) adott az angol rave-színtérnek, illetve a komplett eurodance műfajnak.

De ha nem is mindig teremtenek irányadót, gyakorlatilag minden stílusban jellegzetes ízűt alkotnak az olaszok, legyen szó funk(y)ról, cosmic electronicáról vagy technóról. És itt álljunk meg, de csak azért, mert ennyi fér bele a december 20-i buli zenei merítésébe – a hetvenes évek közepétől a kilencvenes évek közepéig terjedő időszakból így is több estére való „spagetti-dance” kincset lehetne kicsavarni.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló