Zene

Meghalt George Michael, 53 éves volt

  • Szerző:nuus
  • 2016.12.26 | 06:37

Több mint 25 millió eladott album után szívelégtelenségben elhunyt a Last Christmas alkotója, a nyolcvanas évek egyik legnagyobb pop ikonja.

george_2gettyimages-132348382
Fotó: Vittorio Zunino Celotto/Getty Images

2016 nem hagy minket nyugodni. Újabb pop ikon távozott az év végén, ráadásul fájdalmasan korán. A legtöbb angol nyelvű lap a Last Christmas címmel indult ma, mert pont karácsony táján játszották a legtöbbet a Wham! 1983-as slágerét, amit mi is bevettünk a karácsonyi válogatásunkba.

A brit énekes görög felmenőkkel rendelkezik, az eredeti neve Georgios Kyriacos Panayiotou, és az egyik legbefolyásosabb meleg popzenész, aki a 2012-es londoni Olimpia záróeseményének egyik fő fellépője volt. 1981-ben gyakorlatilag utcazenészből, tiniként lett világhíres énekes a Wham!-mel Andrew Ridgeley-vel, és sikereit a zenekar feloszlása után, szólókarrierje során is duplázni tudta.

Csak az első szólóalbumából, a Faith-ből, több mint 25 millió példányt adtak el szerte a világon, amiről négy dal is az angol slágerlista élére került “Faith,” “Father Figure,” “One More Try,” és a “Monkey”. Ekkor lett a védjegye a pilótaszemüveg, a szakadt motorosdzseki és a borostás áll, ami a címadó dal klipjében egyúttal ikonikus öltözékké is vált.

1990-ben Freedom címmel szupermodellekkel forgatott klipet ez futtatta be a következő,  Listen Without Prejudice Vol. 1 című albumát. Természetesen a legnagyobb zenei díjból, a Grammyből is kiérdemelt kettőt, aztán 1998-ban az Egyesült Államokban, Los Angelesben letartóztatták mert rajtakapták, hogy egy férfival szexszelt egy nyilvános vécében. Ez Amerikában kettétörte a karrierjét. 2011-ben már a halál közelében járt, tüdőgyulladást kapott, és több hír is azt igazolta, hogy a túlhajott életmóddal nem tudott felhagyni, egy ízben a kocsijában aludt el egy buli után a háza előtt, mert nem volt már ereje kiszállni az autóból, és a szomszédok hívták ki a mentőket és a rendőrséget. 2014-ben adta ki utolsó albumát, Symphonica címmel. Halálhírét a család hozta nyilvánosságra, bűncselekmény gyanúja állítólag nem merült fel. Először barátja Elton John búcsúztatta, aki azt írta, hogy mély sokkban van a történtek miatt, és nagyszerű barátot és művészt veszített el. George Michael a két Wham! albummal együtt, több mint 100 millió eladott nagylemezzel a popkultúra egyik meghatározó alkotója volt.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá 1 hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Otthon
Így ne nyírd ki a szobanövényeid!
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 04.