Zene

Meg tudod állapítani a különbséget egy számítógép és Bach között?

  • Szerző:nuus
  • 2016.12.27 | 07:20

Egy új mesterséges intelligencia (MI), a DeepBach képes olyan zeneműveket komponálni, ami még egy képzett zenészt is megtéveszt.

Sok zenetörténész mondja, hogy a barokk zene tiszta matek, most több, mint 1200 embert kérdeztek meg arról, hogy szerintük Bach, vagy egy számítógép komponálta-e az általuk hallottakat. Itt hallható az egyik:

A megkérdezettek fele, akik között képzett zenészek is voltak, azt állította, hogy Bach szerezte az előbb hallottakat, miközben azt egy számítógép hozta létre. A deep learning algoritmust, a Deepbach-ot Párizsban a Sony feljlesztői Gaetan Hadjeres és François Pachet alkotta meg.

Annyiban könnyű volt az algoritmus fejlesztése, hogy Bach nagyon termékeny alkotó volt, így sok művét tanulmányozva tudták fejleszteni a DeepBachot, ráadásul folyamatosan építkező, strukurált darabjai születtek. Épp ilyen szabályosságra, és sok adatra van szüksége egy MI-nek a tanuláshoz.

Persze még mindig van mit fejleszteni, hisz az MI nem teljesen egyedül végezte el a feladatot, kapott némi segítséget a fejlesztőktől is: egyelőre csak bizonyos hangnemekben és időtartamban képes komponálni, elemezve és egyszerűsítve a kapott anyagokat

Ha szeretnéd magadat tesztelni, akkor itt megteheted. Aki pedig még nem hallotta, itt az első olyan pop szám, amit mesterséges intelligencia írt. Nem rossz, de azért még nem hódította meg a slágerlistákat…


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Celeb
Galambos Dorina nem tervez gyereket
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.