Üzlet

Emojikat használsz a céges levelezésben? Inkább ne

  • Szerző:nuus
  • 2017.08.18 | 08:52

A hangulatjelek, vagy ahogy mostanában nevezzük őket, az emojik hatalmas teret hódítottak maguknak, nincs olyan platform, ahol ne használhatnánk őket. Persze ettől függetlenül van, ahol tényleg nem kéne erőltetni.

Fotó: Pixabay / aaandrea CC0

Hogy hol kéne hanyagolnod a cuki kis sárga bigyók használatát? A privát beszélgetéseidben, vagy a social media különböző platformjain teljesen oké, mondjuk ott is inkább moderáltan, viszont a munkahelyeden, főleg a céges levelézesen belül nem igazán van helye.

Természetesen minden az adott munkahelytől függ, de az izraeli Ben-Gurion University kutatói most arra jutottak, hogy azok a professzionális levelek, amelyek hemzsegnek a kis arcocskáktól nem éppen azt üzenik, hogy a feladó a helyzet magaslatán van, sőt, egyes esetekben konkrétan az inkompetenciát sugallja.

A kutatásunk eredménye elsőkézből mutatja meg, hogy az emojikat használó munkatársakat nem érezzük szimpatikusabbnak, vagy kedvesebbnek, egyszerűen csak komolytalannak és inkompetensnek

– mondja Dr. Ella Glikson, a tanulmány egyik vezetője. Szerinte az üzleti világban egy smiley nem mindig azt jelenti, amit hivatalosan kellene sugallnia.

A kutatásban összesen 549 ember vett részt, 29 különböző országból. Arra kérték őket, hogy olvassanak el egy munkájukhoz kapcsolódó hivatalos levelet, anélkül, hogy tudnák, ki a feladó. Ezek után értékelniük kellett a levél íróját, pusztán az olvasottak alapján.

Azok az üzenetek, amelyekben hemzsegtek az emojik sokkal negatívabb benyomást tettek a kutatás résztvevőire, mint a tárgyilagos, lényegretörő írások.

A szakértők azt javasolják, hogy lehetőleg tartózkodjunk az emojik használatától, kivéve, ha már ismerjük a címzettet és tudjuk, hogy nem lesz félreérthető az üzenet.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló