Egészség

A gyorskaja hiperaktívvá teheti az immunrendszered

  • Szerző:nuus
  • 2018.01.20 | 06:46

Ha sokat eszel gyorséttermekben, ne csodálkozz majd az erős gyulladásos tüneteken.

A nyugati étrendben kulcspozíciót elfoglaló gyorséttermi kaja a tudósok szerint megvadítja a testünk természetes védekező rendszerét. A cukros üdítő és szendvics-menü gyakori fogyasztása az immunrendszert olyan mechanizmusokra serkenti, melyek hosszútávon negatívan hatnak a szervezetre. A Cell magazinban megjelent új tanulmány szerint ráadásul ezek a káros hatások akkor is megmaradnak, ha már leszoktunk a gyorskajákról.

via GIPHY

A Bonni Egyetem egereken mutatta ki, hogyan is zajlik a folyamat. Három csapatra osztották a kisemlősöket: az egyik megmaradt kontroll csoportnak, a második hagyományos ennivalót kapott, míg a harmadik társaság a nyugati menüt ette. Ez utóbbi csoport is később áttért a hagyományos egér-eleségre, de a gyulladásos tüneteik erősebbek lettek így is.

A kutatók azt figyelték meg, hogy a civilizált étrend beindította a sejteken belüli NLRP3 nevű, érzékelő inflammoszómákat, melyek akkor szoktak működésbe lépni egy állat testében, amikor az már baktériumfertőzést kapott. Csontvelő- és lép-makrofág analízis erősítette meg, hogy ez a gyulladási válasz tartós maradt, ugyanis ezek a sejtek képesek voltak emlékezni a testet ért nyugati étrend negatív hatásaira.

via GIPHY

Az egészségtelen táplálkozás bizonyos immunsejtek szintjének váratlan emelkedését hozta magával: az állatok vérében megnőtt a granulociták és a monociták száma is.

összegzi Anette Christ. Az NLRP3 emellett késleltetni látszik a gyorskaja-okozta gyulladásos állapotok kialakulását és a mieloid eredetű sejtek elővegyület-programozását is. Ez az eredmény segíthet a rossz étkezési szokásokból eredő betegségek leküzdésében.

Nemrégiben fedezték fel, hogy az immunrendszer képes emlékezni. Egy fertőzés után a test védekező rendszere még hiperaktív. Azaz: riadókészültségben marad, hogy gyorsabban reagáljon egy esetleges újabb kórra. Azt vettük észre, hogy a nyugati étrend nagyjából ugyanezt váltja ki.

teszi hozzá Dr. Eicke Latz.

via GIPHY

Ebből következően, felgyorsulhat az immunválasz a kettes típusú diabétesz és a keringési panaszok esetén is. Aktiválódott lipidekből és immunsejtekből összeálló, érrendszeri plakkok kialakulására is nagyobb esély van így.

Ezek a csomók összetapadva rögöt képezhetnek, mely stroke, szívroham és érszűkület veszélyét rejtik magukban. Ront az összképen, ha valaki hanyagolja a testmozgást is.

Tanulmányunk eredményei fontos társadalmi jelentőséggel bírnak. Az oktatásban nagyobb gondot kellene fordítani az egészséges táplálkozás megismertetésére, és így jobban megóvnánk a gyermekeinket az élelmiszeripar káros hatásaitól is. Járuljunk hozzá, hogy jó döntést hozzanak, mikor menüt választanak.

foglalja össze Dr. Latz a Natural News oldalán.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.