Egészség

Egyre többen kérnek influenza elleni védőoltást

  • Szerző:nuus
  • 2020.10.08 | 06:22

A járvány miatt Magyarországon idén ingyenes az influenza elleni védőoltás, de úgy tűnik, a világ minden részén megnőtt az érdeklődés a vakcina ellen. A legtöbben ott kérik az oltást, ahol azt a gyógyszerész is beadhatja.

A Canadaian Medical Association kutatásában már tíz éve figyelik a tendenciákat influenza-szezon kezdetekor. Több mint félmillió 12 éven felüli ember adatait vizsgálva kiderült, hogy 2007 és 2014 között az oltás népszerűsége csökkent, 2017-ben volt a legkevésbé kívánt oltás az influenza elleni, 2019-ben pedig – vélhetően a koronavírus miatt – újra nőtt. Különösen azokban a tartományokban, ahol a gyógyszerész is beadhatja az oltást, nőtt. Ez azt jelenti, hogy 30,4 százalék ezeken a területeken a beoltottak száma, míg a gyógyszerészt hasonló jogkörrel fel nem ruházó tartományokban ez a szám csupán 28,1 százalék.

Főként azok döntenek a kutatás szerint az oltás mellett, akik már elmúltak 50 évesek, nők, városban élnek és magas iskolai végzettséggel és jövedelemmel rendelkeznek. Mivel a kanadaiak 80 százaléka a gyógyszerésszel konzultál, jó eséllyel egyéb kezelések egyeztetésekor a gyógyszerész az influenza elleni védőoltásról is említést tesz.

Érdekesség, hogy a bevándorlók, a kitűnő egészségi állapotnak örvendők és a rendszeresen dohányzók kisebb eséllyel döntenek a védőoltás mellett.

Nyitókép: https://pixabay.com/hu/users/whitesession-4645995/


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló