Belföld

Technológiával a Füstmentes Otthonokért

  • Szerző:nuus
  • 2022.05.30 | 07:18

Technológiával a Füstmentes Otthonokért! elnevezésű, egyedülálló országos program indult a lakossági tűzkárok és balesetek megelőzésére.

A kampány célja, hogy felhívja a lakosság figyelmét az égés és a füst problémájára, azok káros következményeire, miközben információkkal, érzékenyítéssel és technológiai eszközökkel segít a tűz- és baleset megelőzésben. A hiánypótló kezdeményezést a három együttműködő partner, a Magyar Tűzoltó Szövetség (MTSZ), a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ), és a füstmentes.hu a Kaposvári Önkéntes Tűzoltó és Életmentő Egyesület (KÖTÉL) helyszínén szervezett sajtótájékoztatóján jelentette be.

A program első lépéseként az együttműködő felek felmérik a lakosság tűzbiztonsággal kapcsolatos ismereteit, hogy az edukációs kampánnyal azokat a területeket célozzák meg, ahol a legnagyobb szükségét látják az ismeretek fejlesztésének. A hasznos információk megosztása mellett a megfelelő technológiai háttér biztosítása is rendkívül fontos, hiszen egy okos berendezés megfelelő használata akár életeket is menthet.

A hazai tűzoltási statisztikák alapján a lakástüzeknél a legnagyobb veszélyt a szén-monoxid és a füst okozza – az áldozatok 90 százaléka nem a lángok, hanem a füst miatt veszíti életét. Ez egy egyszerű, nagyon sokak számára elérhető árú füstérzékelő készülék felszerelésével elkerülhető lenne. A füstérzékelő a füst megjelenése után kb. egy percen belül jelez, és hangriasztást ad, így lehetőséget biztosít a bent tartózkodók számára a lakás időben történő elhagyására, ami különösen éjszaka rendkívül fontos

 –hangsúlyozta Dobson Tibor vezérőrnagy, a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke.

A kampányban első körben 700 füstjelző készülék kiosztását tervezik lakóingatlanokban – önkéntes tűzoltók részvételével – az ország számos pontján. Az eszközök felszerelése mellett az önkéntesek a füstjelzők helyes elhelyezésével kapcsolatos tudnivalókat is átadják a lakók számára, valamint egy évig követik a felszerelt füstérzékelők működését is. Majd a tesztidőszak végén ismét készül egy felmérés az eszközök használatával és eredményességével kapcsolatban.

Az égés és a füst az élet számos területén hatalmas károkat okoz, pedig ma már rendelkezésre állnak olyan technológiai megoldások, amelyek segíthetnek abban, hogy a nyílt lánggal és füsttel járó problémákat kiküszöböljük. Mivel nemcsak egészségügyi és környezeti szempontból fontos a füstmentes élet, hanem a biztonságunk érdekében is, rendkívül lényegesnek tartjuk, hogy erre a társadalmi problémára felhívjuk a figyelmet. Sokan nincsenek tisztában vele, hogy a mai napig komoly problémákat okoz például a lakásban történő cigarettázás, az ágyban dohányzás, ami az otthonokban keletkező tűzesetek jelentős részéért felel; ezért nagyon fontos ezen rossz szokások kerülése, sőt a legjobb választás a leszokás. Amennyiben valaki az ismert kockázatok ellenére sem szokik le, az égés és füst nélkül működő technológiák már itt is rendelkezésre állnak

– emelte ki Hajdu Márton, a füstmentes.hu nevében.

A biztosítótársaságokhoz 2010 óta csaknem 77 ezer kárbejelentés érkezett tűzesetek kapcsán, amelyekre több mint 62 milliárd forintot fizettek ki. Tekintettel arra, hogy a hazai ingatlanoknak csak 72-73 százaléka rendelkezik biztosítással, a jelentős részben gondatlanságból bekövetkezett károk mértéke ennél jóval nagyobb lehet. Anyagi és össztársadalmi érdek is tehát, hogy ezeknek a nem egyszer tragédiával is párosuló eseteknek a számát a megfelelő információk és technológiai eszközök terjesztésével mérsékelni próbáljuk. Ezért is állt a MABISZ a mostani kampány mellé

– emelte ki Lambert Gábor, a Magyar Biztosítók Szövetségének kommunikációs vezetője.”

A „Füstmentes Otthonokért” program keretein belül számos edukatív program és figyelemfelkeltő ismeretterjesztő információs anyag megjelenése várható az év folyamán.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.