Autó

Szép új világ: a most születő gyerekek már nem fognak autót vezetni

  • Szerző:nuus
  • 2017.01.05 | 13:33

Legalábbis ezt állítja egy amerikai robotszakértő.

Pixabay
Pixabay

Alig 10-15 évnyire vagyunk attól, hogy az önvezető autók vegyék át az utakon az uralmat, állítja Henrik Christensen, aki a San Diego-i Contextual Robotics Institute vezetője. Szerinte annyira gyorsan fejlődik már a technológia, hogy a jövőképünket is ehhez érdemes igazítanunk.

Nemrégiben még az ember által vezetett, elektromos autókra tippelték, hogy többségbe kerülnek Amerikában, aztán jött az, hogy az önvezető kocsiké a jövő, melyekben már nem is, mint tulajdonosok utazunk majd. Februárban a san diegoi egyetem ad otthont egy olyan robotika-fórumnak, ahol ez a téma is fókuszban lesz – írja a Motortrend.

Az a személyes meglátásom, hogy a ma született gyerekek már nem ülnek volán mögé. Csak önvezető, sofőr nélküli járgányok lesznek, nagyjából már egy évtized múlva is.

A GM, a Ford, a Daimler és a Volkswagen autógyártó cégek már öt éven belülre ígérik, hogy megjelennek az önvezető járműveik az utakon.

Mikor arról kérdezték, mit érez azzal kapcsolatban, hogy a jövő nemzedékének kimarad a vezetés élménye, azt válaszolta:

Szeretem vezetni az autómat, de abba is belegondolok, hogy mennyi időt vesz el az, hogy csak ülök a forgalomban, és nem csinálok semmi mást. Egy átlagos San Diego-i minimum egy órát tölt a volán mögött naponta. Azt az időt produktívabban is lehetne tölteni.

Arra is rávilágít, hogy ha az önvezetők járnák a város utcáit, kétszer annyi is elférne belőlük az utakon, anélkül, hogy a jelenlegi úthálózathoz nagyon hozzá kellene nyúlni.

Tárgyak helyett szolgáltatás

A Tesla-vezér Elon Muskkal és a Lyft-társalapító John Zimmerrel egyetértésben, Christensen is azt vallja, hogy húsz éven belül eltűnik az autóbirtoklás. Ma, amíg csak a saját autóval járunk, addig éjjel a kocsi a garázsban pihen, a munkahelyre beérve pedig újabb nyolc órát áll, kihasználatlanul. Nem lenne szükség parkoló garázsokra sem a belvárosban, mert az adott járműből kiszállva annyit csak mondanánk, hogy vegyen fel ekkor és ekkor.

Az autó inkább egy szolgáltatássá lép elő.

Nekünk, akik ahhoz vagyunk szokva, hogy saját autóval járunk, fura ez az elképzelés, de egy következő generációnak már lehet, hogy más szempontjai lesznek, mint élvezni a vezetést. Persze megtarthatunk otthon egy veterán autót, megmutatni a gyereknek, milyen is volt régen az utakon menőzni, feltéve ha ezt az akkori szabályok lehetővé teszik még…


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló