Autó

Így éled újra a legendás VW kisbusz – bár, már csak elektromos járműként

  • Szerző:nuus
  • 2022.03.11 | 10:50

Évekig tartó várakozásaink után végre itt a régóta várt Volkswagen ID.Buzz.

Az ikonikus VW egy modern, teljesen új EV formájában támadt fel, amely szerencsére számos dizájnbeli utalást tartalmaz a német gyártó klasszikus, 1960-as és 70-es évekbeli furgonjaira. A legendás Type 2 modern újraértelmezését a VW egy virtuális eseményen mutatta be szerdán, a kereskedelmi változat, az ID.Buzz Cargo mellett. Az elektromos busz szériaváltozatának dizájnja nem sokban különbözik a 2017-ben debütált koncepcióváltozatétól. Többé-kevésbé ugyanazokat az arányokat is megkapja, így majdnem olyan magas, mint a Cadillac Escalade és jóval szélesebb, mint a T.3 Vanagon.

Dicséretes, ahogyan a VW-nek sikerült megőrizni az eredeti modell retro hangulatát, miközben az ID.Buzznak megfelelően jövőbe mutató dizájnjellemzőket adott, amiben benne van a VW EV-kre jellemző sajátos dizájn-DNS-e is.

A VW ID.Buzz ugyanarra a MEB platformra épül, amely a VW ID.4 és az Audi Q4 e-tron alapját képezi. Bár a vásárlók választhatnak majd egy háromsoros, 2-2-2 üléses elrendezésű opciót is. A normál tengelytávú ID.Buzz 82,0 kWh-s akkumulátorcsomaggal érkezik, amely egy 201 lóerős, a hátsó kerekeket meghajtó villanymotort hajt. A hatótávolságot a vállalat hivatalosan még nem közölte, de úgy vélik, hogy az közel 500 km lesz egyetlen feltöltéssel.


A VW szerint lesz egy amerikai piacra szánt változat, amely valamivel hosszabb tengelytávval rendelkezik majd, és megfelelő háromsoros üléseket kínál. Az amerikai változat állítólag nagyobb akkumulátorcsomaggal és két villanymotornak köszönhetően összkerékhajtással is rendelkezik majd.

A normál tengelytávú ID.Buzz és annak cargo változata 2022 harmadik negyedévében kerül forgalomba Európában. Az Egyesült Államokban élőknek jóval tovább kell várniuk, mivel a nyújtott tengelytávú változat 2024 előtt nem érkezik. A VW egyelőre nem árulta el az árakat, amelyeket várhatóan később közölnek majd.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló