Autó

Putyin merész lépése: államosítaná a Mercedes és a Volkswagen gyárait

  • Szerző:nuus
  • 2022.03.12 | 17:20

Németország, EU-országok és az Egyesült Államok vállalatai érintettek.

Azokat a nyugati cégeket, amelyek az ukrajnai háború miatt felfüggesztették a termelést Oroszországban, most nyilvánvalóan vállalkozásaik és termelő létesítményeik államosítása fenyegeti. Ide tartozik a német Volkswagen és Mercedes-Benz autógyártó, valamint a beszállító Continental is.

(Kép: Mercedes-Benz)

Az orosz kormány ezért a cégek csődjének, majd az ingatlan államosításának kezdeményezésére irányuló lépéseken dolgozik

– mondta az Orosz Biztonsági Tanács helyettes vezetője. Az elsődleges feladat, hogy az emberek ne kerüljenek az utcára.

Medvegyev azt mondta, hogy “a pánikba esett befektetők által hátrahagyott vagyon alapján” új termelést kell létrehozni. “Az ilyen megközelítés objektív és igazságos.”

A Volkswagen például a múlt héten leállította oroszországi üzletét. A járművek Oroszországba történő gyártását és exportját további értesítésig felfüggesztették. A gyártó a Moszkvától délnyugatra fekvő Kalugában és keletebbre Nyizsnyij Novgorodban üzemelteti saját autógyártó létesítményeit. A VW vezérigazgatója, Herbert Diess a “maximális szankciók” híve volt, amit tárgyalásokkal kell kiegészíteni

Oroszországban még mindig nincs konkrét törvény a kivonult cégek vagyonának államosításáról – egyelőre. De egyre szaporodnak – és egyre hangosabbak – a prominens politikusok felszólításai, hogy ily módon reagáljanak a nyugati szankciókra. Az orosz parlament várhatóan hamarosan dönt egy ilyen lépésről.

Az Interfax hírügynökség szerint a Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov arra figyelmeztetett, hogy a nyugati cégek államosítása és vagyonuk elkobzása mindkét fél számára negatív következményekkel járna.

Forrás: autoszektor


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló