Autó

Rémisztő hírt kaptak a magyarok: 700 forint lehet az üzemanyag, Orbánéknak köszönhetően

  • Szerző:nuus
  • 2023.09.19 | 10:18

A kormány szerint az üzemanyagok hazai jövedékiadó-szintjét a forint gyengülése miatt hozzá kell igazítani az EU-szerte euróban meghatározott szinthez

Orbán az ukránokra fogná a drágulást, pedig éppen az oroszok tornázzák fel szándékosan az árakat.

benzinkut_1

Szerdától a benzin 7, a gázolaj pedig tíz forinttal drágul – írja a Holtankoljak.net adataira hivatkozva a Népszava. Ennek megfelelően előbbiért átlagosan 662, utóbbiért 686 forintot kérhetnek a kutakon. Az árösszehasonlító oldal adatbázisa alapján magyar magánautósok még sose tankoltak ilyen drágán 95-öst, még ha a 2021. november 15-e és 2022. december 6-a közötti árstop időszakában a piaci benzinárak álltak már magasabban is.

Ezt egy adóemelés tovább növelheti: a kormány, arra hivatkozva, hogy az üzemanyagok hazai jövedékiadó-szintjét a forint gyengülése miatt hozzá kell igazítani az EU-szerte euróban meghatározott szinthez, január 1-től a sarc mértékét literenként 32,5 forinttal növelné. Ez az árakat további bruttó 41 forinttal emelné.

Orbán az ukránokra fogná

A hazai üzemanyagárak ismételten lekövették az irányadó piacokat

– értékelte az eseményeket a Népszavának Grád Ottó, a nagy hazai láncokat képviselő Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) főtitkára. Az Európában irányadó, Brent-típusú nyersolaj hordónkénti ára az elmúlt napok során, folytatódó emelkedéssel, tegnapra a tízhavi csúcsot jelentő, 95 dolláros szintig kúszott fel. A forint dollárárfolyama a július közepi, 330 forintos szintről mostanra 360-ig gyengült. A nyersanyagárakon máig leginkább a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetén belüli és kívüli legnagyobb kitermelő, Szaúd-Arábia és Oroszország nyári, áremelési célú, kitermeléscsökkentő megállapodása tükröződik.

Egy miniszterelnök ne káromkodjon, de erőseket gondolok arról, hogy az ukránok megemelték az orosz olaj tranzitdíját

– idézi a lap azt, amit Orbán Viktor a közrádiónak mondott pénteken. Csakhogy a hétvégén különböző médiumok megkeresésére Pletser Tamás és Holoda Attila energetikai szakértő egyaránt cáfolta, hogy az ukrán szállítási díjemelés akár bármilyen mértékben is emelné az inflációt. Az Erste elemzője szerint a nyersolaj másfél év alatt valóban, ha nem is a kormányfő által említett három és félszeresére, de több mint kétszeresére emelt ukrán szállítási díja a Mol literenkénti költségeit csak 5-10 forinttal emelheti.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló