Autó

Az elfeledett óriás: így nézett ki az Antarktisz meghódítására tervezett, de csúfos kudarcot valló jármű

  • Szerző:nuus
  • 2019.10.24 | 15:18

Hiába gondoltak minden eshetőségre a tervezésénél, az Antarctic Snow Cruiser mégsem boldogult a Déli-sarkon uralkodó körülményekkel. Egyszerűen otthagyták a hóban a monstrumot.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Rob, NOT a ‘public figure’ 😶 (@499luigi) által megosztott bejegyzés,

Az már a méreteiből látszik, hogy ezt a járművet nem hétköznapi használatra szánták: a Thomas Poulter irányítása alatt, 1937 és 1939 között tervezett Antarctic Snow Cruiser egy 17 méter hosszú, 6 méter széles, és alapból 4 méter magas, 34 tonnás szörnyeteg volt, aminek a Déli-sarkon kellett volna helyt állnia, de az már rögtön a megérkezése után kiderült, hogy nem lehet vele normálisan közlekedni a hóban. Bár több technikai újítást is felvonultattak a megalkotásakor, az abroncsait egy másik járműtől vették át, ezeket a gumikat pedig alapvetően nem hóra, hanem mocsárjárásra tervezték.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

International Antarctic Centre (@internationalantarcticcentre) által megosztott bejegyzés,

A gigantikus hójáró annyira nem boldogult a Déli-sarkon, hogy az expedíció kénytelen volt egész egyszerűen otthagyni a hóba fagyva 1940-ben. A II. világháború miatt be is szüntettek minden kutatást a területen, később 1946-ban visszatértek, meg is találták a Snow Cruisert, de kiszabadítani már nem tudták. 1958-ban aztán egy másik expedíció is rálelt a hó alatt, akkor még meg tudták jelölni egy póznával a helyét, azóta viszont a Ross-selfjég eltört és elmozdult a terület alatt, jelenleg pedig már nem is tudják, hogy a törés melyik oldalán kellene keresni az elveszett óriást.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Expedition Portal (@expeditionportal) által megosztott bejegyzés,

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Maxy The Fauxie (@maxfurrie) által megosztott bejegyzés,

A technikai felépítéséről és a jármű tervrajzairól ez a videó ad elég jó beszámolót:


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló