Környezet

Támadnak a kullancslegyek, fájdalmas a csípésük és még Lyme-kórt is terjeszthetnek

  • Szerző:nuus
  • 2024.06.26 | 19:34

A szabadban tartózkodókra repülő kullancslegyek támadhatnak. Ezeknek a szívós rovaroknak a burka nagyon erős, még a rovarirtószereknek is ellenáll. Csípése nagyon fáj.

A kullancsok mellett már repülő kullancslegyek is veszélyt jelentenek azokra, akik a szabadban tartózkodnak – írja az atv.hu. Ezeknek az állatoknak a csípése is lehet fertőző, ráadásul ugyanúgy okozhat Lyme-kórt, mint az erdei rokonaik. Ez szerencsére ritka, azonban egy olyan erőszakos rovarról van szó, amelyik ellen nehéz védekezni.

A kullancslegyek csípése nagyon fájdalmas/Fotó: 123rf.com

A kullancslégynek ugyanis olyan erős a külső burka, hogy sokszor még szétnyomni sem lehet. Ráadásul a rovarirtószerek ellen is védi ez a kemény páncél.

„Általában a szőrös testrészekre repül rá. Ha elrepül is, akkor elrepül egy pár centire és visszamegy és bemászik. Nagyon nehéz az aljzatból kivenni, mert nagyon erős kapaszkodó lábai vannak”

– mondta az ATV híradónak Májer József biológus professzor, a PTE tanára.

Csípése kellemetlen bőrpírral jár, amely szerencsére ugyan, de járhat veszélyes következményekkel. Előfordulhat, hogy a rovar hordoz olyan baktériumot, amely egész testet érintő fertőzést hozhat létre. Ilyenkor a gyulladáscsökkentő krémekkel, antibiotikumot tartalmazó krémekkel, fertőtlenítéssel láthatjuk el a sebet. A szakemberek szerint a kullancslegyekkel leginkább az erdei vadcsapásokon lehet találkozni.

(via)

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló