Belföld

Vigyázat, 150 ezres bírság! Erre vannak nagyon kihegyezve a hatóságok idén szilveszterkor!

  • Szerző:nuus
  • 2023.01.01 | 09:18

Nagyon durva büntetést kockáztat az, aki nem tartja be a szigorú szabályokat.

December 28-a és 31-e között lehet ugyanis megvásárolni a III. kategóriás pirotechnikai eszközöket Magyarországon, van azonban egy fontos dolog, amit az évnek ebben a szakaszában is muszáj észben tartani: 2005 óta Magyarországon TILOS petárdázni! Még az ilyen eszközök birtoklása is szabálysértésnek minősül, és a törvény szerint már a birtoklásért is akár 150 ezres bírság is kiszabható.

Aki nem tudná, a petárda azok a pirotechnikai eszközök a gyűjtőfogalma, amelyek nem látványhatást keltenek, csupán hangosak. A betiltást is azzal indokolták, hogy a durranások zavarják a köznyugalmat, a petárda félelmet kelt emberekben, állatokban.Tehát petárdázni idén szilveszterkor sem lesz jó ötlet, de az sem mindegy, hogy másfajta pirotechnikai eszközből milyet akarsz használni.

A vonatkozó rendelet 4 kategóriát különböztet meg:

  • I. osztály: ide tartoznak az igen alacsony kockázattal és zajszinttel járó termékek, amelyeket behatárolt területeken való használatra gyártottak, beleértve a beltereket is. Ilyenek például a csillagszórók.
  • II. osztály: nagyon alacsony kockázattal és zajszinttel járó pirotechnikai eszközöket, amelyeket már kizárólag kültéri használatra alkalmasak.
  • III. osztály: használata közepes kockázattal jár, ezeket csak a szabadban lévő, nyílt helyeken való használatra gyártottak. A zajszintjük nem ártalmas az emberi egészségre.
  • IV. osztály: nagy kockázattal járó pirotechnikai eszközök, amelyeket csak és kizárólag pirotechnikus kezelhet – és zajszintjük nem ártalmas az egészségre – emlékeztet a Pénzcentrum.

A harmadik kategóriás termékek esetében arra külön fel kell hívni a figyelmet, hogy az engedélyezett időpontban fel nem használt, vagy hibás tűzijátékot legkésőbb január 5-én 24 óráig kell visszavinni a forgalmazóhoz – aki ezt elmulasztja megtenni, az szintén komoly bírságra számíthat.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Színház
Kirúgják Udvaros Dorottyát?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.