Belföld

Beismerték Orbánék: így csökkentik a tanárok fizetését

  • Szerző:nuus
  • 2024.01.05 | 10:48

Fizetéscsökkentéssel büntetnék a nem megfelelően teljesítő tanárokat jövő ősztől.

Teljesítményértékelési rendszerük révén a tankerületek levonhatnak a pedagógusok béréből. A pedagógus szakszervezet szerint az Orbán-kormány hazudott. Az új pedagógus teljesítményértékelési rendszert idén ősszel akarják bevezetni, majd 2025 szeptemberétől a munkáltatók, így például a tankerületi központok egy bizonyos határon belül csökkenthetik azoknak a pedagógusoknak a bérét, akik az értékelés során alacsony szinten teljesítettek – közölte a Belügyminisztérium (BM) a Népszava érdeklődésére.

A BM közölte: a jövő ősszel induló tanévtől

a munkáltatók az alacsony szintű teljesítményt nyújtó pedagógusok illetményét a rendeleti sávhatár alatt, de még a törvényi sávhatáron belül állapíthatják meg, a státusztörvény értelmében. Az Orbán-kormány januártól, uniós forrásokból 32,2 százalékos átlag béremelést ígért a tanároknak, amelyről már a kormányrendelet is megjelent – írja a Forbes.

A BM új pedagógus teljesítményértékelési rendszer bevezetésének már az eredeti koncepciójában is szerepelt, hogy azoktól a tanároktól, akik a teljesítményük alapján az alsó 20 százalékba kerülnek egy tantestületen belül, pénzt vonhatnak el. A szakszervezetek tiltakoztak ez ellen, a tervezet egy újabb verziójában pedig már

nem is szerepelt a bérelvonásról szóló elképzelés.

Nem sokkal később kiderült, hogy a bércsökkentésre is lehetőséget adó rendelkezés az új pedagógustörvénybe, vagyis a státusztörvénybe került bele.

Felháborító, hogy a tárgyalások során a szemünkbe hazudtak – nyilatkozta a Népszavának a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke. Totyik Tamás állítja, a sztrájkbizottsági egyeztetéseken jegyzőkönyvben is rögzített ígértet kaptak a kabinet részéről arra, hogy a teljesítményértékelés alapján nem fogják csökkenteni a pedagógusok bérét. Azt, hogy a kormány felrúgta a megállapodást, erkölcstelennek és etikátlannak tartja.

Nagy nehézségben lennétek, ha mindig csak a színtiszta igazat kellene mondani.

– simogatta meg Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár a kollégáit egy még nyáron kiszivárgott levelében.

Megemelték a béreket – Mutatjuk mennyit keresnek a tanárok januártól


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Nők
Ha jó a parfüm, jobb lesz a szex is?
  • szerző:nuus
  • 2024. 06. 27.