Belföld

Figyelmeztetés: több településen is veszélyes a levegő minősége

  • Szerző:nuus
  • 2022.01.11 | 14:18

Veszélyes a levegő minősége a Sajó völgyében a szálló por miatt - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) kedden az internetes oldalán.

Több kategóriába sorolták a településeket, attól függően, hogy mennyire rossz a levegő. Hétfőn veszélyes volt a levegő minősége Kazincbarcikán, Putnokon és Sajószentpéteren. A levegőhigiénés index rendszere négy kategóriát tartalmaz: az elfogadható, a kifogásolt, az egészségtelen és a veszélyes minősítést. Az NNK közleménye szerint négy település – Ajka, Dorog, Miskolc és Tatabánya – levegőminősége kapott egészségtelen minősítést. Emellett tizenhét település levegőminősége kifogásolt volt.

A meteorológiai előrejelzés alapján kedden a többfelé – elsősorban a Tiszántúlon – megerősödő szél kedvezően hat a levegőminőség alakulására.

Az érintett, mérőállomással rendelkező településeken a szálló por magas koncentrációja okoz problémát. Ezek rövid távon légúti irritációt, köhögést, szemirritációt, könnyezést okozhatnak, továbbá súlyosbíthatják a krónikus légzőszervi betegségben szenvedők tüneteit és növelik a légúti fertőzések kialakulásának kockázatát – írták. Az érzékeny lakosságcsoportba tartozók – gyermekek, krónikus légúti, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, idősek, várandós kismamák – lehetőség szerint minél kevesebb időt tartózkodjanak az egészségtelen és veszélyes minősítést kapott településeken a szabadban.

A maszkok hatékonyan kiszűrik a levegőből a kisméretű aeroszol részecskéket, így javasolják, hogy az érintettek viseljenek maszkot kültéren. Felhívták a figyelmet arra is, hogy kedvezőtlen levegőminőség esetén is javasolt a belső terek rendszeres, gyors szellőztetése, forgalmas utak mentén pedig az ablakok csúcsidőszakon kívüli kinyitása.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Otthon
Így ne nyírd ki a szobanövényeid!
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 04.