Belföld

Fontos bejelentés, milliókat érinthet: eddig érvényesek a lejárt okmányok

  • Szerző:nuus
  • 2022.01.12 | 17:48

A veszélyhelyzettel összefüggő átmeneti szabályok a lejárt okmányok érvényességének meghosszabbításáról is rendelkeznek.

Még hatályosak a veszélyhelyzet idején érvényes intézkedések, ezért a BKK összefoglalta, hogy a szabályos utazás érdekében mire érdemes odafigyelni az egyes igazolványtípusokkal, valamint igazolásokkal kapcsolatban.

Igazolványok és okmányok: a 2020. március 11. és július 3. között lejárt igazolványok, továbbá a 2020. november 4. és 2022. május 31. között lejárt, illetve lejáró, magyar hatóság által kiállított, személyazonosításra alkalmas okmányok (például: személyi igazolvány, lakcímkártya, útlevél, vezetői engedély) 2022. június 30-ig érvényesek. A tartózkodási, letelepedési és bevándorlási okmányok kivételt jelentenek, ezek közül csak a 2020. november 4. és 2022. február 28. között lejárt, illetve lejáró okmányok érvényessége hosszabbodik meg június 30-ig.

Diákigazolványok: a 2019/2020-es és a 2020/2021-es tanév I. és II. féléves felsőoktatási, illetve köznevelési, valamint a 2021/2022 tanév I. féléves felsőoktatási érvényesítő matricával ellátott diákigazolványokat 2022. június 30-ig érvényes okmányként fogadják el. Ugyanez a szabály vonatkozik azokra a diákigazolványt helyettesítő igazolásokra, amelyeket a tanintézmények elektronikus formában küldtek el a diákoknak, és azokat kinyomtatva használták eddig a tanulók. Azokat az igazolásokat, amelyek a rajtuk feltüntetett érvényességi idő szerint 2020. november 4-én vagy azt követően járnak le, szintén érvényesnek tekintik.

Egyéb igazolások: szintén meghosszabbított érvényességi idővel használhatók egyes további, utazási kedvezményre jogosító igazolások is: a BKK hivatalos oldala szerinti helyi és helyközi utazási kedvezményekhez szükséges, de 2020. március 11. és július 3. között lejárt igazolványok, továbbá a 2020. november 4. és 2022. május 31. között lejárt, illetve lejáró igazolások ugyancsak 2022. június 30-ig érvényesek.A BKK felhívja azonban a figyelmet arra, hogy a bérletigazolványok érvényességét nem hosszabbították meg, továbbá az álláskereső bérlet kiváltásához és a kisgyerekes bérletigazolvány érvényesítéséhez szükséges igazolásokra sem vonatkozik a hosszabbítás.

Egészségügyi dolgozók és egyes további személyek díjmentes utazásának feltételei: a járvány elleni védekezésben részt vevő egészségügyi dolgozók, egészségügyi hallgatók, illetve egyes további személyek (szociális ágazatban dolgozók, közszolgálati tisztviselők, valamint rendvédelmi és honvédelmi hivatásos állomány tagjai) díjmentes utazása a veszélyhelyzet megszűnését követő 14. napig tart. A veszélyhelyzet megszűnésének napja egyelőre nem ismert. Az érintettek díjmentes utazásra való jogosultságáról, valamint az ehhez szükséges igazolásokról a BKK hivatalos oldalán, ezen és ezen a hivatkozáson lehet tájékozódni.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Tech
Már fizetni kell a Google Chromért is
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.