Belföld

Újabb drágulás vár a magyarokra: Akár 20 százalékos is lehet az emelkedés

  • Szerző:nuus
  • 2024.01.22 | 09:18

Hatalmasat drágulhat idén a közös költség.

Átlagosan 20 százalékos közös költség emelésre lehet számítani idén a szakemberek szerint. Az emelés mértékéről a lakástulajdonosok döntenek, társasházuk pénzügyi helyzete alapján – mondta el az ATV Híradónnak a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének alapítója.

A bankköltségek igencsak megemelkedtek. Megemelkedtek általában a biztosítások, amit a társasházak kötnek a saját közös területükre, és ezen kívül majdnem minden szolgáltató úgymond emeli a bérét, most nem biztos, hogy 20 százalékkal, lehet, hogy csak tízzel vagy tizenöttel, de ilyen például a takarítás, ilyen a karbantartása a liftnek, és nem utolsó sorban a közös képviseleti díjat is emelni kell

– fogalmazott Híradónknak Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének alapítója. A társasházkezelők szerint a helyzet minden esetben más és más. Más és más a helyzet egy 10 emeletesnél, egy 4 emeletesnél, ahol távfűtéses a dolog és más az, ahol gázosak a házak – mondta el Kocsi László közös képviselő. Az elmúlt két évben sok társasház a megtakarításainak egy részét felélte.

,Ha nincs adóssága egy háznak akkor 8-10 ezer forint körül alakul egy 4 emeletesnél, a 10-eseknél nehéz ezt megmondani mert ott más költségek lépnek fel a liftek miatt és sokkal több gond ütheti fel a fejét műszakilag is

– tette hozzá a közös képviselő. A tapasztalat szerint az elmúlt két év közös költség emelkedései nem fedezik a 2024-es kiadásokat.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló