Belföld

Már májustól jöhet az európai minimálbér

  • Szerző:nuus
  • 2024.01.23 | 09:48

Az európai minimálbérről szóló javaslatcsomag elfogadására már májusban sor kerülhet a magyar parlamentben.

A törvényjavaslat célja, hogy a megélhetési költségek és bérszintek függvényében meghatározott minimálbérből mindenki tisztességesen meg tudjon élni. Ezzel egy évtizedes vita zárulna le, de a szakemberek szerint a legkisebb bérek nem fognak a többszörösükre nőni.

A törvényjavaslatot áprilisban tervezik benyújtani, és májusban megszavazhatja a parlament. Az uniós irányelv átültetése azt jelenti, hogy a minimálbéreket továbbra is a tagállamok határozzák meg, de az új szabályok értelmében a megélhetési költségek és bérszintek figyelembevételével kell garantálniuk, hogy a minimálbérből tisztességesen meg lehet élni.

Az európai minimálbérrel kapcsolatos vita már évtizedek óta tartott, és Magyarországon is része volt a politikai diskurzusnak. A végeredmény egy olyan törvényjavaslat, ami széles körű hatáskört biztosít a tagállamoknak a minimálbérek meghatározásában. Az uniós irányelvet idén november 15-ig kell átültetni a nemzeti jogba.

Az irányelv bevezet néhány követelményt, amiknek a minimálbérek megállapításakor minden esetben teljesülniük kell. Ezek közé tartozik a minimálbérek vásárlóereje, a bérek általános szintje, a nemzeti termelékenység, referenciaértékek használata, rendszeres aktualizáció, szociális partnerek bevonása, és egyéb intézkedések a munkavállalók védelmére.

Az európai minimálbér számos lehetőséget biztosít a tagországoknak a saját minimálbéreik kialakításában, de a javaslatot kritizálják, mivel valódi tartalom nélküli és kötelező érvényű rendelkezések hiányoznak belőle. A tervezet azt is elvárja, hogy minden tagállam dolgozzon ki ütemtervet a munkavállalók kollektív szerződéses védelmének előmozdítására.

A szakemberek szerint az európai minimálbérről szóló irányelv beilleszthető a magyar jogrendbe, de a konkrét szabályok még a törvénytervezet benyújtásától függenek. A minimálbér emelkedése nem várható, hogy a többszörösére nőjön, de az új rendelkezések hozhatnak változást a legkisebb bérek mértékében és a munkavállalók védelmében.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló