Belföld

Fontos bejelentés érkezett: Rengetegen lélegezhetnek fel

  • Szerző:nuus
  • 2023.01.27 | 09:18

Nem kapnak pénzbírságot az íveket ki nem töltők, ugyanis a KSH célja a népszámláláshoz kapcsolódóan nem a szankcionálás volt.

Nem kapnak pénzbírságot az íveket ki nem töltők, ugyanis a KSH célja a népszámláláshoz kapcsolódóan nem a szankcionálás volt. A hivatal a 24.hu megkeresésére közölte: egyetlen közigazgatási hatósági eljárás megindítását sem kezdeményezték.

Akár 200 ezer forintos bírságot is kockáztattak mindazok, akik valamilyen oknál fogva nem vettek részt a tavalyi népszámlálásban, de a Központi Statisztikai Hivatal 24.hu-nak küldött válasza szerint az érintetteknek nem kell komolyabban tartaniuk attól, hogy fizetniük kellene a mulasztásuk miatt.

Alapvetően a népszámlálásról szóló törvény szerint a népszámlálásban kötelező a részvétel. Aki ezt megtagadta, arra súlyos, természetes személy esetében akár 200 ezer forintig terjedő közigazgatási bírság is kiszabható.

A 24.hu emiatt a Miniszterelnökség Sajtóirodájához fordult a fenti kérdésekkel. Innen egy rövid választ kaptak:

arról tájékoztattak, hogy a válaszadást megtagadókkal szembeni közigazgatási hatósági eljárás megindítását a KSH jogosult kezdeményezni a fővárosi és vármegyei kormányhivatalnál.

Ám a KSH elmondta, hogy a hivatal hálás a lakosság közreműködéséért, és egyetlen esetben sem kezdeményezte közigazgatási hatósági eljárás megindítását. Mindemellett a népszámlálás beérkezett kérdőíveinek feldolgozása jelenleg még folyamatban van”.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló