Belföld

Gondoltad volna? Magyarországon a fizikai munkások átlagbére már 1200 Ft felett van

  • Szerző:nuus
  • 2020.01.29 | 13:18

Az persze nézőpont kérdése, hogy ez sok vagy kevés.

A fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos órabére 1203 forint volt tavaly a negyedik negyedévben, ami 21 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakában mért 993 forintos szintnél – derül ki a Trenkwalder és a BDO közös közleményéből.

A munkaerő-kölcsönzéssel és -közvetítéssel foglalkozó Trenkwalder közel 7 ezer munkavállaló béradatait dolgozta fel elemzésében. Ezer forint alatti átlagbér már az ország egyetlen régiójára sem jellemző, ugyanakkor továbbra is komoly eltérések tapasztalhatók az  országrészek között. Míg a fizikai átlagórabérek Közép-Magyarországon már 1600 forint közelében járnak, a Dunántúl gazdaságilag fejlettebb régióiban 1400-1500 forint között mozognak, ugyanakkor az Alföldön, Észak-Magyarországon és Dél-Dunántúlon a 1000-1200 forint közötti átlagórabérek a jellemzőek.

Hamrák Viktor, a Trenkwalder Industrial Business Unit vezetője szerint  a minimálbér idei, újabb nyolc százalékos emelése miatt 2020 elején a fizikai órabérek további emelkedésére lehet számítani. Az év egészében azonban az emelkedés üteme már várhatóan a tavalyinál jóval mérsékeltebb lesz. Ezt valószínűsíti az is, hogy a Magyarországon mértékadó iparágak nemzetközi piacán a lassulás miatt mérséklődik a munkaerő-kereslet, így enyhül a munkaerőhiány által generált bérnyomás is – fejtette ki a szakember.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló