Belföld

Így piszkálja meg a kormány a lakásbiztosítás piacát

  • Szerző:nuus
  • 2023.02.01 | 15:48

2022 végére egyértelmű lett, hogy a kormány a bankok után a lakásbiztosítás piacot is"kezelésbe vette".

Változni fog az egyes biztosítástípusok szabályozása, ennek első felvonásaként jelentek meg a lakásbiztosítás verseny fokozására vonatkozó elképzelések, szám szerint négy – írja a Portfolió.

A pénzügyi szabályozás terén is fokozni kell a versenyképességet,

ennek érdekében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium vezetésével megkezdődött egy olyan szabálymódosítási csomag kidolgozása, amely élénkíti a versenyt a lakásbiztosítások piacán – közölte a minisztérium. Az előkészítés részeként a minisztérium szakértői megbeszélést folytattak a Magyar Biztosítók Szövetségének és a Bankszövetség szakértőinek bevonásával. Több alkalommal egyeztettek a Magyar Nemzeti Bank képviselőivel – árulták el.

A kidolgozás alatt álló szabályozás-tervezet négy főirányt jelöl meg

a fogyasztók védelme és a verseny fokozása érdekében a jelzáloghitelekkel egyidejűleg megkötött lakásbiztosítások esetében cél, hogy a hitelintézetek ügyintézője tájékoztassa az ügyfelet a Magyar Nemzeti Bank honlapján elérhető Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítási (MFO) kalkulátorról. Úgy, hogy a fogyasztó – az MFO által biztosított – piaci képet kapjon az elérhető lakásbiztosítások tekintetében és lehetősége nyíljon igénybe venni a számára legkedvezőbb terméket a honlap által nyújtott lehetőségen keresztül.

A hitelintézetnél történő fogyasztói hitelszerződés megkötésénél

új elemként jelenhetne meg, hogy a Teljes Hiteldíjmutató (THM) maximumának meghatározásakor a biztosítás díját is beszámítják. A már megkötött lakásbiztosításoknál cél egy olyan kommunikációs és átkötési kampány bevezetése, amely lehetővé tenné, hogy az ügyfelek az éves fordulónapon túl minden év adott hónapjában a biztosítók által kidolgozott új ajánlatok szerint költségmentesen átszerződhessenek egy, a számukra kedvezőbb feltételeket kínáló biztosítási konstrukcióra.

A verseny fokozásához célul tűzi ki a tervezet,

hogy a lakásbiztosítások esetében jutalékplafon kerüljön bevezetésre, amely a fogyasztók részére biztosít egy kedvező ár-érték arányt képviselő biztosítási terméket. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium a szabálymódosítási csomagtól végső soron azt várja, hogy az ügyfelek érdekei mentén jelentősen nőhet a piaci verseny, így olcsóbb és jobb termékek válnak elérhetővé számukra.

Tudatosabbak lettünk, de tervezni még nem annyira merünk


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló