Belföld

Zacher: mindenkinek ajánlani fogják a negyedik oltást

  • Szerző:nuus
  • 2022.02.01 | 13:56

A lakosság egyre kevésbé veszi komolyan a lassan két éve velünk levő koronavírust, pedig a járvány ötödik hullámával megjelenő omikron-variáns jóval fertőzőbb, mint az előző vírusmutánsok, s szinte mindenkinek van beteg a környezetében.

Zacher szerint továbbra is igaz, hogy az oltott betegek nincsenek olyan rossz állapotban, mint az oltatlanok, mindazonáltal két, tavaly májusi oltás gyakorlatilag már semmit sem ér: az oltás utáni negyedik hónappal rohamosan csökken az ellenanyag-szint, hat hónap után pedig már csak minimális védettséget ad a vakcina.

A jelenlegi előírások szerint a betegség lezajlása után már két héttel be lehet adatni az oltást, a negyedik adag felvétele jelenleg az egészségügyi dolgozóknak, a 60 év felettieknek, illetve olyan krónikus betegeknek, akik valamilyen immunrendszert gyengítő terápiában részesülnek, például daganatos betegeknek javasolt – hangsúlyozta Zacher Gábor, aki szerint

pár hónap múlva a negyedik adaggal valószínűleg ugyanaz lesz, mint a harmadik oltással volt: mindenkinek ajánlani fogják.

A toxikológus úgy vélte, hogy noha a kórházba kerültek és a lélegeztetőgépen lévők száma viszonylag alacsony, azonban ha az ellátottak helyett az ellátók, orvosok, szakdolgozók betegednek le, ez létszámhiányt okozhat az egészségügyben, amely egyelőre jól bírja az újabb járványhullámot.

A szakember számít rá, hogy az omikronon át fog esni a lakosság jelentős része. Új, veszélyesebb vírusvariánsok megjelenésére nagy esélyt lát addig, amíg ilyen nagy az oltottsági aránytalanság a világban, például Európa és Afrika viszonylatában. Szerinte fel kell készülnünk újabb világjárványokra is, de az egészségügyi ellátás jelenlegi fejlettsége mellett egy spanyol-nátha nagyságrendű, 40-50 millió halottal járó pusztítás már nem valószínű.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Időjárás
Napsütés és zuhé várható
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 28.