Belföld

Kórházba került Karsai Dániel: “Méltatlan helyzetek tömkelegét éltem át”

  • Szerző:nuus
  • 2024.02.07 | 17:48

Egy makacs fertőzés miatt került kórházba Karsai Dániel, aki megtapasztalhatta, milyen állapotok uralkodnak az egészségügyben.

A történtekről közösségi oldalán számolt be, majd azt a kérdést is feltette: Orbán Viktor szenvedéspárti?

Véleménye szerint biztosan nem erről van szó, ugyanakkor a magyar egészségügyben eltöltött 12 nap rávilágított arra, milyen nagy a gond.

A kórházba kerülésem oka egy makacs fertőzés volt, ami nagyon legyengített. Gyógyultan, de legalábbis sokkal jobb állapotban távoztam. Az étkezést hosszútávon elősegítő műtéti beavatkozás is sikerült. Az engem segítő orvosok és ápolók és egyéb egészségügyben dolgozók áldozatos munkájára nincsenek szavaim. Nagyon köszönök mindent.

Ennek ellenére úgy véli, kórházi ellátása rettentő sok kívánni valót hagyott maga után.

Méltatlan helyzetek tömkelegét éltem át, ahogyan az egyik nővér találóan megfogalmazta, mindegy, hogy köz vagy magánellátás, az egészségügy mindenhol haldoklik. Még a magánkórházban is hiánycikk volt a pelenka. Minthogy az engem ellátó osztályon (is) kóros ápolóhiány van, sokszor hosszú órákra magamra voltam hagyva. Az én esetemben ez különösen megalázó és kiszolgáltatott helyzetet eredményező volt. A tisztába tevés, evés és ivás ritkasága egy dolog.

Kiemelte, az őt segítők áldozatos munkájának köszönhetően a helyzete elviselhető volt. Abban is biztos, hogy ő az átlagosnál nagyobb figyelmet kapott az általa nyilvánosság előtt képviselt és az egészségügyben dolgozók túlnyomó többsége által támogatott ügy miatt.

Egy „átlag” beteg még sokkal rosszabb helyzetben van. Nem azért, amit az adott kórházban dolgozók tesznek vele. Hanem azért, mert az ott nem dolgozó, az onnan hiányzó egészségügyi személyzet nem segít neki. Az Alaptörvény II. cikkelye értelmében az emberi méltóság sérthetetlen. Aki ma bekerül a magyar egészségügybe, a súlyos betegségen messzemenően túllépő méltatlan helyzetbe kerül. A magyar egészségügy minden vele kapcsolatba kerülő ember méltóságát alkotmányellenesen sérti.

Véleménye szerint ez a helyzet azonnali társadalmi párbeszéd megindítását és megoldását követeli.

Az egészségügyi reform rendkívül komplex kérdés. Ennek első lépcsője, a megfelelő mennyiségű és képzettségű személyzet biztosítása viszont csak akarat kérdése.

Karsai reméli, erről a kérdésről is mihamarabb értelmes párbeszéd bontakozik ki.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló