Belföld

A volt igazságügyi miniszter is odaszúrt Novák Katalinnak

  • Szerző:nuus
  • 2024.02.08 | 13:18

Semmi sem tiltja Novák Katalinnak, hogy nyilvánosan megindokolja a kegyelmi döntését

A volt igazságügyi miniszter, Bárándy Péter és a Transparency International (TI) jogi igazgatója, Ligeti Miklós is azt állítja, hogy nincs jogszabályi akadálya annak, hogy Novák Katalin köztársasági elnök nyilvánosan megindokolja a kegyelmi döntéseit, írja a Népszava.

Fotó: Facebook / Novák Katalin

Bárándy Péter emlékeztetett arra, hogy korábban más köztársasági elnökök is megosztották a kegyelmi döntéseik indokait.

A köztársasági elnök diszkrecionális joga az ilyen döntés, így nem is kell azt megindokolnia. Ugyanakkor semmi sem tiltja meg, számára, hogy beszéljen a döntéséről, nincs olyan kötelezettsége, hogy hallgatnia kelljen róla

– tette hozzá a volt igazságügyi miniszter.

Bárándy Péter úgy véli, hogy az ilyen döntések nyilvánosságra hozása fontos lenne a társadalmi igazságérzet és a bírói döntések közötti feszültség feloldása érdekében. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy bizonyos esetekben, például államérdek vagy emberiességi okok miatt, lehetnek olyan információk, melyeket nem szabadna nyilvánosságra hozni.

Hasonlóképp nyilatkozott a lapnak Ligeti Miklós, a Transparency International jogi igazgatója, aki elmondta, hogy „nincs olyan passzus a törvényben, ami lehetetlenné tenné az államfőnek, hogy akár a konkrét ügyről vagy csak általánosságban nyilatkozzon arról, milyen szempontok alapján döntött a kegyelem gyakorlása mellett”.

Forrás: RTL


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Celeb
Friss hír érkezett Bruce Willisről
  • szerző:nuus
  • 2024. 02. 05.